Palatul Băncii Slatina, o bijuterie arhitecturală în care și-au făcut sediu și nemții, și rușii/ Povești tulburătoare și imagini rare

Palatul Băncii Slatina are o istorie de peste 110 care începe în 1905, când demersurile pentru construirea imobilului încep din inițiativa marelui industriaș, om politic și filantrop Alexandru Iliescu, fiind inaugurată la 1 mai 1908.

Iată ce scrie despre această instituție Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt.

„În timpul primului război mondial, Palatul Băncii este rechiziționat de armata germană, devenind sediu al comandaturii de etapă (1916-1918).

În martie 1920, Banca Slatina fuzionează cu Uniunea Comercianților și Industriașilor Olt, schimbându-și titulatura în Banca Uniunii Agricole, Industriale și Comerciale. O parte din beneficiu este folosit în scopuri caritabile. Aproape trimestrial banca donează fonduri substanțiale Societătii pentru ocrotirea orfanilor de război, Școlii elementare de Comerț, Societății de Asistență Socială „Principele Mircea”, Monumentului Eroilor și Căminului Studenților din Olt.

La 12 iunie 1945 localul băncii este rechiziționat de Armata Roșie Sovietică. Conform Raportului întocmit de Prefectura Județului Olt, Biroul Armistițiului, reiese că în ziua de 21 iunie 1946 s-a comis o spargere la tezaurul băncii și au fost sustrase diferite titluri de rentă, negociabile pe piață. Cercetarea efectuată de autoritățile sovietice a rămas fără rezultat.

După Legea de naționalizare din 11 iunie 1948, Banca Slatina devine sucursala BNR care va funcționa până în anul 2008.

Imagine de la inaugurarea Palatului Bancii Slatina

Situată lângă Palatul Administrativ și Palatul Poștei și Telegrafului, Palatul Băncii Slatina a fost o bijuterie a orașului, oferind slătinenilor un spațiu public atractiv, înfrumusețat de Grădina «Principesa Maria»”.

•••

Din păcate, de la desființarea sediului Băncii Naționale a României, care a funcționat în Slatina până în 2008, nimeni nu a mai investit în imobilul care este clasat ca monument istoric, intrând într-o îngrijorătoare stare de degradare.

A existat, la un moment dat, ideea respectivei clădiri să i se dea o destinație. Consilierii locali şi-au dat, în şedinţa din aprilie 2015, acordul de principiu privind transferul din domeniul public al municipiului şi din administrarea consiliului local în domeniul public al statului şi în administrarea Tribunalul Olt al imobilului, urmând ca aici să se mute Judecătoria Slatina.

Condiţia pusă de aleşii Slatinei viitorului administrator al clădirii era ca Ministerul Justiţiei să aloce fonduri pentru reabilitarea acesteia.

Termenul pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a fost fixat la 1 iulie 2018, urmând ca, în 30 de zile de la această dată, sediul actual al Judecătoriei Slatina de pe strada Lipscani să fie eliberat şi predat de Ministerul Justiţiei consiliul local. Până acum nu s-a făcut nimic însă, iar imobilul continuă să se degradeze.

În aprilie 2018, senatorul de Olt Siminica Mirea l-a interpelat pe acest subiect, în Parlament, pe actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, întrebându-l în ce stadiu se află investițiile preconizate a fi efectuate la noul sediu al Judecătoriei Slatina. Răspunsul nu a venit încă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here