Este OFICIAL: Prezența virusului pestei porcine africane în Olt, confirmată de IDSA București

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București a confirmat, vineri, prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la un porc dintr-o gospodărie situată la periferia localității Rusănești din județul Olt. Această localitate se află la aproximativ trei kilometri de granița cu județul Teleorman, în apropierea zonei unde au confirmate cazuri de pestă porcină africană la mistreți.

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

„Gospodăria din localitatea Rusănești a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii de la fiul proprietarului gospodăriei afectate, probe care au fost trimise către laborator. 

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, ecarisarea carcasei și instalarea filtrelor rutiere.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

Medicii veterinarii olteni fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt confirmă și informațiile OLT-ALERT potrivit cărora proprietarul porcului mort este un cioban care deține o stână foarte aproape de fondul de vânătoare din Teleorman, unde pesta porcină africană a răpus mai mulți mistreți și unde ciobanul crește porci.

„Din datele preliminare ale anchetei, aflate în desfășurare, a reieșit că proprietarul porcului diagnosticat cu PPA are o stână în apropierea județului Teleorman, unde, pe perioada verii, a crescut și porci”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here