Ministrul Sănătății: Dacă se va impune, vom lua cele mai drastrice măsuri, inclusiv ÎNCHIDEREA temporară a secției de nou-născuți a Maternității Giulești. 11 angajați ai instituției medicale sunt purtători de Stafilococ Auriu

Secția de nou-născuți a Maternității Giulești ar putea fi închisă temporar, potrivit Europa FM. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că dacă situația va impune acest lucru se poate ajunge până la închiderea secției.

”Direcția de Sănătate Publică va prezenta un raport pe care îl vom discuta, având în vedere că s-au luat probe de pe diverse suprafețe. Cei de la Maternitatea Giulești au recoltat probe inclusiv personalului care lucrează în maternitate și la Obstetrică-ginecologie. Vom prezenta acest raport și măsurile care se impun, inclusiv, dacă este cazul, închiderea temporară”, a declarat Pintea pentru sursa citată.

Întrebată, la Antena 3, ce se va întâmpla cu femeile gravide și cu copiii intenați la Maternitatea Giulești dacă secția se va închide, Sorina Pintea a răspuns: ”Încă de săptămâna trecută, conducerea maternității a trimis DSP o adresă prin care anunța limitarea internărilor pentru două săptămâni. DSP au fost acolo în control. Cei de la maternitate au început deja să ia măsuri în uma controlului. Dacă se va impune vom lua cele mai drastrice măsuri, adică măsurile corecte”.

Direcția de sănătate publică București(DSP) a transmis printr-un comunicat de presă remis B1 TV, că în urma verificărilor s-a descoperit că 11 persoane din secția de neonatologie a Maternității Giulești sunt purtătoare de Stafilococ Auriu MRSA. Noi probe urmează a fi recoltate.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al DSP:

”Inspectorii sanitari din Direcția de sănătate publică București efectuează în această perioadă un control în maternitățile publice și private din București.

Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igiena a mainilor si a Precautiunilor Universale si de Contact,  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenta “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infectii stafilocice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”.

DSPMB a dispus efectuarea unei verificari în Spitalul Clinic de Urgență “Grigore Alexandrescu” și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent  au fost internati 15 pacienti, copii proveniti de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți 2 copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA.

Din aceștia, în prezent se mai află internați 8 copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacientilor conform “precautiunilor de contact”, supravegherea cazurilor la transferul pe sectii pentru aplicarea in continuare a precautiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandarile refeitoare la aplicarea precautiilor de contact, a protocolului privind igiena mainilor si purtarea echipamentului de protective si a protocolului privind dezinfectia, monitorizarea cazurilor, informarea imediata a DSPMB privind eventuale noi cazuri.

Totodata, membrii echipei DSPMB s-au  deplasat pentru verificări și la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” si au solicitat conducerii spitalului un punct de vedere referitor la situația semnalată.

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” a anunțat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri:
–        Reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curatenie, dezinfectie si dezinfectie terminala
–        limitarea internarilor in Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” pentru o perioada de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua dupa externarea pacientelor lucrari etapizate pentru curatenie, dezinfectie si dezinfectie terminala a tuturor spatiilor din Pavilionul A – Obstetrica-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nasteri
–        Reinstruirea personalului cu privire la Igiena mainilor conform procedurilor interne si protocoalelor existente si Precautiunilor Universale si de Contact

–        Implicarea sefilor de sectie si a asistentelor sefe in prevenirea si combaterea IAAM conform legislatiei curente
–        S-au recoltat exudate nazale de la un numar de 49 persoane din sectia de neonatologie (din totalul de 55 persoane) ; pentru 38 de personae s-au obtinut rezultatele probelor recoltate, care au relevant ca 11 sunt purtatori de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmeaza a fi recoltate si de la celelalte persoane.
–        Rezultatul exudatelor nazale au fost inaintate catre sectia de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internationale privind decolonizarea purtatorilor
Mai mult, echipa DSPMB a făcut recomandari privind:
–        Continuarea masurilor instituite de catre unitatea sanitara referitoare la respectarea procedurilor decuratenie, dezinfectie / dezinfectie ciclica/ dezinfectie terminala cu mentiunea ca toate aceste manopere vor fi completate in graficele de curatenie si dezinfectie
–        Limitarea internarilor pentru aceasta perioada cu respectarea urmatoarelor criterii:
o   Se vor asigura urgentele medico-chirurgicale
o   Se vor interna doar sarcini peste 35 de saptamani
o   Sarcini la termen in travaliu
o   Sarcini cu membrane rupte
o   Sarcini la termen cu urgente obstetricale
o   Sarcini la termen cu comorbiditati ce pot pune in pericol viata fatului si/sau a mamei
–        Instituirea tratamentului purtatorilor de Stafilococ Auriu MRSA conform buletinelor de analiza si a antibiogramelor
–        Efectuarea recontrolului dupa terminarea tratamentului
–        Purtarea corecta de catre intregul personal a echipamentului de protectie de unica folosinta, cu precadere a mastilor de tip chirurgical
–        Respectarea regulilor de igiena a mainilor si a Precautiunilor Universale si de Contact
–        Anuntarea telefonica imediata la DSPMB a oricarei suspiciuni de colonizare/IAAM atat la mame/lehuze cat si la personalul medico-sanitar.”

Între timp, crește numărul bebelușilor infectați cu stafilococul auriu. De la oră la alta, vin vești alarmante de la spitalul ”Grigore Alexandrescu”, acolo unde, în ultimele ore, au ajuns alți trei nou-născuți cu această bacterie. 12 cazuri au fost confirmate până acum, dar se așteaptă rezultatele pentru încă cinci. Opt dintre ei sunt internați.

Copiii au fost născuți la maternitatea Giulești, dar autoritățile spitalicești neagă că aceștia ar fi fost infectați cu bacterii intraspitalicești la maternitate. În acest moment, la maternitatea Giulești este în curs o anchetă pentru a se stabili dacă îmbolnavirea copiilor s-a făcut în spital. Direcțiile de sănătate fac controale și în alte maternități întrucât cazuri similare s-ar fi raportat și în alte unități.

Stafilococul auriu este o bacterie extrem de agresivă, potrivit specialiştilor. Poate produce infecţii, sinuzite, pneumonii, iar în cazul bebeluşilor născuţi prematur chiar septicemie.

Reprezentanții maternității în care au fost născuți bebelușii spun că sursa infecției nu este una spitalicească. Altfel spus, la externare, copiii ar fi fost sănătoși și probabil au dobândit boala în altă parte.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here