Klaus Iohannis: M-am gândit ca România să fie republică prezidențială. Nu sunt dispus să fac compromisuri cu privire la independența justiției și statul de drept

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ia în calcul posibilitatea ca România să devină, dintr-o republică semi-prezidențială, una prezidențială.

”Eu m-am gândit și mulți s-au gândit la România să fie republică prezidențială. Așa a gândit grupul care a scris Constituția. S-au făcut mai multe modificări. Lumea își pune întrebări, de ce nu am putea să mergem pe aceeași lungime de undă?”, a declarat șeful statului la o întâlnire cu tinerii premianți ai competiției „Civic Avengers”.

Klaus Iohannis a mai spus că nu este dispus să facă vreun compromis în ceea ce privește statul de drept și independența justiției.

”Dacă aș fi dispus să discut fără emoții și fără să apară probleme majore, nu sunt deloc dispus să fac compromisuri când mă gândesc la independența justiției și statul de drept. E obligatoriu, ne dorim statul de drept în România, nu sunt dispus să le pun sub semnul întrebării cu politicieni care exact aceste lucruri vor să pună să schimbe. Acest lucru nu se poate, de aceea apar aceste divergențe de opinii și eu cred că alegătorul român exact asta își dorește, ceea ce spun eu. (…) Oamenii vor o Românie puternică, prosperă, un stat de drept. Sunt unii, în spațiul public, care își doresc altceva. Ei sunt o mică minoritate. Ar fi bine să înțeleagă că sunt o mică minoritate. Românii își doresc să poată circula, investitorii străini să fie primiți cu brațele deschise, nu cu critici absurde, unde justiția nu e doar legală, ci și dreaptă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Republica prezidențială este forma de guvernământ în care președintele îndeplinește atât funcția de șef al statului, cât și pe cea de șef al Guvernului.

Până acum, dreapta politică din România s-a ferit să suțină ideea unei republici prezidențiale, de teamă că nu poate controla toată puterea.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here