FOTO Marii filantropi ai Slatinei care, deși aveau nepoți, și-au lăsat toată averea orașului

Portretele negustorului Ionașcu și al jupânesei Neaga se află în biserica situată pe strada Ionascu. A fost construită din fondul Ionașcu în anii 1872-1878 pe locul bisericii zidită de Ionașcu și Neaga la sf. sec. XVIII. Interiorul bisericii a fost pictat de Gheorghe Tattarescu, iar în pronaos odihnește întru cele veșnice, marele filantrop Ionașcu

Printre cei mai mari filantropi al Slatinei s-au numărat negustorul Ionașcu și jupâneasa Neaga – mari binefăcători care, neavând copii, dar având, totuși, nepoți, au găsit de cuviință să își lase averea nu acestora, ci comunității.

Din banii lor donați orașului au fost construite o biserică, o școală de băieți și primul spital județean pe locul pe care există astăzi actualul Spital Județean de Urgență Slatina. În proiectele lor a existat și o simbolistică: biserica (îngrijirea sufletului), spitalul (îngrijirea trupului) și școala (îngrijirea minții).

Toate amănuntele privind această familie le oferă istoricul Aurelia Grosu pe pagina sa de socializare, într-un material mai mult decât interesant și pe care îl redăm și noi integral.

„Negustorul Ionașcu și jupâneasa Neaga – marii binefăcători al Slatinei

Se spune că Rada, singurul copil al lui Ionașcu și al Neagăi, a murit de timpuriu și atunci, văzând că averea nu poate alina suferința, au donat-o pentru a se înălța zidiri trebuincioase semenilor: o biserică pentru îngrijirea sufletului, un spital pentru îngrijirea trupului și o școală pentru îngrijirea minții.

Încă din timpul vieții, pe la anul 1790, Ionașcu împreună cu Neaga, construiesc biserica Sf. Gheorghe, patronul spiritual al Slatinei. Pe locul acesteia, s-a reclădit între 1872-1878 actuala biserică de pe strada Ionașcu, pictată de Gheorghe Tattarescu.

Tot pe strada Ionașcu se află impunătoarea clădire a fostei Școli de de băieți nr. 1 Ionașcu construită în anul 1896; la vremea respectivă era cea mai spațioasă și modernă din oraș, fiind dotată cu laboratoare corespunzător echipate și o bibliotecă impresionantă.

În anul 1896, conform dorinței testamentare a negustorului filantrop Ionașcu se construiește Școala primară de băieți nr. 1 Ionașcu. Astăzi, în clădirea fostei școli, situată pe strada Ionașcu, funcționează Casa Corpului Didactic

În prezent, în școala Ionașcu funcționează Casa Corpului Didactic.

Clădirea fostei Școlii de băiețti nr. 1 construită din fondul Ionașcu în anul 1896, astăzi.
Aflată în patrimoniul Inspectoratului Școlar al Județului Olt în clădire funcționează Casa Corpului Didactic

 

În anul 1894, medicul Alexandru Stăncescu, prefect al județului, împlinește o altă dorință testamentară a marilor binefăcători prin construirea spitalului. Acesta se va demola la începutul anilor 1970 când se construiește actualul bloc central al Spitalului de Urgență Slatina.

Spitalul construit în anul 1894 din fondul donat în acest scop de negustorul Ionașcu și Neaga. A fost demolat la începutul anilor 1970 când s-a construit actualul bloc central al Spitalului de urgență Slatina

Negustorul Ionașcu a murit în anul 1799 și este înmormântat în biserica zidită de el; mormântul său se păstrează în actuala biserică. După moartea soțului, jupâneasa Neaga se călugărește, nu înainte de a reînnoi testamentul soțului, prin care lasă imensa lor avere orașului, deși avea doi nepoți”.

Portretele negustorului Ionașcu și al jupânesei Neaga se află în biserica situată pe strada Ionascu. A fost construită din fondul Ionașcu în anii 1872-1878 pe locul bisericii zidită de Ionașcu și Neaga la sf. sec. XVIII. Interiorul bisericii a fost pictat de Gheorghe Tattarescu, iar în pronaos odihnește întru cele veșnice, marele filantrop Ionașcu

Sursa: Facebook/Aurelia grosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here