Pictorul craiovean Aurel Petrescu a venit cu „Reverii citadine” la Slatina/ FOTO+VIDEO

Muzeul Județean Olt găzduiește, de vinerea trecută, la Galeria „Artis” din Slatina, o nouă expoziție de pictură semnată de craioveanul Aurel Petrescu, de data aceasta pe simeze autorul punând câteva zeci de tablouri lucrate în tehnica acuarelei și în cea a pastelului.

Deși nu s-a bucurat de multă lume, așa cum se întâmplă de obicei, vernisajul expoziției „Reverii citadine” a avut loc în prezența unor cunoscuți oameni de cultură, precum marele caricaturist craiovean Gabriel Bratu sau pictorul Ovidiu Bărbulescu, tot craiovean, dar originar din Bobicești, Olt.

Expoziția cuprinde 33 de lucrări în pastel și acuarelă, reprezentând pesaje urbane alese din zonele istorice ale Craiovei și Slatinei.

Despre artist și despre arta sa s-a exprimat Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, care, deși Aurel Petrescu este inginer în computere, vede în el un artist de marcă al Olteniei.

„Aurel Petrescu la origine este inginer specializat în informatică și care a susținut o teză de doctorat despre ceea ce înseamnă calculatorul în procesul industrial, dar care de-a lungul timpului, fiind înconjurat de prieteni artiști, el a fost atras de domeniul acesta magic al artelor plastice, având șansa să aibă un profesor care i-a marcat destinul, pe maestrul Victor Pârlac; este cel care într-un un fel i-a așezat pensula în mână, este cel care i-a dat primele lecții despre ceea ce înseamnă artă plastică în adevăratul sens al cuvântului și, dacă ne uităm și la expoziția de astăzi, de acolo, din etern, unde s-a așezat maestrul Pârlac, vedem mâna domniei-sale.

De la stânga la dreapta: Ovidiu Bărbulescu, Aurel Petrescu și Laurențiu Guțică

Aurel Petrescu ne obișnuise să vină cu pictură, iar surpriza de astăzi a fost cu atât mai mare, cu cât subiectul pe care l-a ales a fost cel al spațiului citadin, iar temele sunt reprezentate de două orașe, Craiova și Slatina.

Domnia-sa mărturisea mai înainte că pregătește pentru la anul o expoziție cu ceea ce înseamnă Slatina și pentru asta trebuie să îl apreciem, pentru că, de-a lungul timpului, a manifestat așa o atracție în special pentru ceea ce înseamnă monumentalitatea arhitectonică a orașelor noastre de altădată. De multe ori trecem indiferenți pe lângă o casă veche, pe lângă un zid vechi, neascultând poezia și parfumul de epocă al unor asemenea case. De această dată, Aurel Petrescu reușește să surprindă prin tușe romantice îndrăznețe, spun eu, ceea  ce înseamnă orașul ca spațiu-timp în istoria noastră.

Caricaturistul Gabriel Bratu

Nu veți vedeți în acuarelele domniei sale mașini, dar o să vedeți oameni pășind în ritm alert, oameni care privesc la zidurile Cetății, oameni care știu să aprecieze poate ce înseamnă cărămida zidită la temelia istoriei, oameni care învață să rezoneze cu ceea ce înseamnă trecutul nostru istoric.

Spațiul citadin, ca subiect plastic, a fost de multe ori abordat de mari maeștri ai picturii, însă ceea ce ne surprinde în această expoziție este faptul că autorul nu caută să fie complex, sofisticat. El desenează și așterne culoarea pe hârtie cu naturalețe, cu un dinamism propriu. Sunt alese de obicei culori foarte îndrăznețe și peisajele nu dau impresia statică, chiar sunt lucrări care un dinamism și cu multă sonoritate”, a spus directorul instituției care găzduiește expoziția.

Cuvinte de laudă despre modul în care Aurel Petrescu utilizează tehnica acuarelei a avut și artistul plastic Ovidiu Bărbulescu.

„Foarte frumoase sunt lucrările. Autorul reușește să aranjeze poziții bine susținute și din punct de vedere structural, în special din punct de vedere al armoniilor cromatice, al realizării cromatice pe culorile complementare roșu, verde, albastru cu portocaliu și galben cu violet, așezate în diferite structuri plastice bine susținute, realizând o unitate, chiar între toate cele 33 de lucrări expuse.

Venim cu precizarea autorul demonstrează, și el, că acuarela impune cromatici datorită cărora, din punct de vedere tehnic, face parte din domeniul picturii, nu din domeniul graficii, așa cum se spune, cum apare în diferite idei”, a precizat pictorul craiovean.

Autorul le-a mulțumit vorbitorilor pentru aprecieri și celolalți pentru prezență, mărturisind că a abordat teme ale unor peisaje urbane din zone vechi tocmai pentru că aceste zone au valoare istorică.

Aurel Petrescu expune pentru a cincea oară în Slatina, iar expozițiile sale personale a ales să le arate doar publicului din Oltenia, cu excepția celui din București, unde a deschis câteva expoziții. De asemenea, expoziția vernisată vineri la Slatina este cea de-a doua care cuprinde tablouri în acuarelă, prima fiind deschisă în 2011, la Calafat, Dolj.

Expoziția de la Slatina va rămâne deschisă publicului iubitor de frumos până în 25 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here