20 de elevi ai Școlii Postliceale Sanitare Slatina, stagii de pregătire în Spania și Italia/ FOTO

20 de elevi care urmează cursurile de asistent medical generalist ale Școlii Postliceale Sanitare Slatina au efectuat, recent, stagii de pregătire practică în instituții medicale din Spania și Italia, totul în cadrul proiectului „Mobilități europeane – Poartă de acces pentru piața muncii a asistenților medicali”, accesat de unitatea de învățământ din Slatina. 

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – VET, cu un grant de 52.690 euro.

O primă mobilitate a fost organizată în perioada 5 mai – 25 mai, în cadrul căreia 10 elevi din anul II, care se specializează în profesia de asistent medical generalist, au efectuat un stagiu clinic la clinica Luquelara Los Tulipanes La Chana, din Granada, Spania.

Cea de-a doua mobilitate a fost organizată în perioada 12 mai – 1 iunie, când alți 10 elevi, de data aceasta din anul III, au efectuat stagiul de practică în cadrul spitalului Antonio Cardarelli – ASREM – Campobasso din Italia.

Obiectivul general este reprezentat de creșterea competențelor profesionale ale elevilor de la Școala Postliceală Sanitară Slatina, anul II și III, calificarea asistent medical generalist participanți la stagii de mobilitate transnaționale în vederea integrării pe piața muncii, după finalizarea școlii”, se arată într-un comunicat al Școlii Postliceale Sanitare Slatina.

Stagiile de pregătire practică europene au drept scop dezvoltarea principiilor și deprinderilor practice, necesare în profesia de asistent medical, contribuind la o bună corelare a competențelor elevilor cu cerințele angajatorilor și constituirea unui parteneriat consolidat între școala noastră și unitățile medicale din Europa.

Considerăm că aceasta mobilitate și-a atins obiectivele propuse și a reprezentat o reală oportunitate pentru elevii participanți de a dobândi noi abilități în îngrijirea bolnavilor, utilizarea noilor tehnologii din domeniul medical, o mai bună cunoaștere a echipelor medicale și lucru în echipă, dar și cunoașterea sistemelor sanitare din țările partenere”, se mai arată în comunicatul citat. 

Cele două stagii de pregătire practică în instituții medicale europene au avut efecte benefice nu doar în plan profesional pentru elevii participanți, ci și în plan personal. Experiențele dobândite de ei le-au deschis noi perspective și percepții asupra înțelegerii vieții, spun ei.

Iată impresiile câtorva dintre participanți:

Mihaela Zamfir, stagiul de practică efectuat în centru Los Tulipanes, Spania: La sfârșitul stagiului de practică am tras linie și am realizat ce trebuie să îmbunătățesc pentru a fi un cadru medical excelent. Dacă aș putea, aș repeta experiența și îi sfătuiesc și pe viitorii asistenți medicali  să se înscrie la aceste stagii de practică prin programul Erasmus+. Recomand tuturor, cei care vor să trăiască o experiență nouă și de neuitat să nu mai stea pe gânduri. Îi sfătuiesc să profite de fiecare moment din stagiul de practică și să se bucure de frumusețile Spaniei și ale Europei, să trăiască prezentul și să nu se gândească prea mult în viitor! Aceasta experiență pot spune că m-a maturizat și m-a ajutat să mă cunosc pe mine mai mult, să mă dezvolt atât profesional cât și personal. Pot spune ca Erasmus+ îți schimbă gândirea și percepția despre boală, sănătate, bătrânețe, în general despre viață. Erasmus+ poate schimba oameni”.

Dragoș – Constantin Hristache, stagiul de practică efectuat în centru Los Tulipanes, Spania: Participarea la proiectul Erasmus+ a fost o experiență minunată în care am acumulat cunoștințe în domeniul medical, am învățat să am mai multă încredere în mine, dar nu numai atât, am vizitat unele din cele mai frumoase locuri ale Spaniei. Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut în mod special a fost modul în care am fost primiți de către cei care au fost mentorii și tutorii noștri timp de trei săptămâni, dar și căldura și ospitalitatea localnicilor. Am avut ocazia să cunosc o mică parte din cultura  spaniolă și am gustat unele din cele mai delicioase mâncăruri tradiționale din Spania.

Stagiul de practică m-a ajutat să îmi depășesc niște limite. Am învățat ce înseamnă seriozitatea la locul de muncă, cât este de important să fi punctual, să fi responsabil și să lucrezi în echipă. Am trăit intens fiecare moment al stagiului, așa încât m-am bucurat de toate ieșirile, de excursii, de jocurile de echipă, de serile frumoase pe care ni le-au pregătit reprezentanții organizației de primire și am înțeles cât este de important să îmbini utilul cu plăcutul. Toate acestea se numără printre aspectele pozitive acumulate în cadrul proiectului Erasmus+”.

Ana – Maria Mirea, stagiul de practică efectuat în cadrul spitalului A. Cardarelli – ASREM, Italia: În opinia mea, mobilitatea Erasmus+ a fost cea mai bună experiență de dezvoltare pe plan personal și profesional, aceasta fiind concepută astfel încât să existe o interconexiune între țări, deci între persoane. Fără nici o îndoială pe viitor aș spune „Da” unei experiențe asemănătoare. Mai mult, aș îndruma cât mai mulți elevi să trăiască aventura Erasmus+ din care, cu siguranță, vor avea doar de învățat”.

Maria Barbu, stagiul de practică efectuat în centru Los Tulipanes, Spania: In ceea ce mă privește, am rămas cu o atitudine pozitivă și recunoscătoare în urma stagiului de practică. Consider că m-a ajutat să ies din zona de confort, că m-a ajutat să-mi lărgesc orizonturile și să-mi îmbogățesc cunoștințele. Mi-a făcut plăcere să relaționez cu oameni experimentați, care mi-au oferit informații utile. Ca și puncte tari ale acestui stagiu pot să menționez mediul deschis și prietenos al personalului medical de la Los Tulipanes. Singurul punct slab ar fi faptul că a durat prea puțin. Aș fi vrut să mă pot bucura mai mult de ceea ce înseamnă Granada. Sunt mandră că am reușit să trec cu brio de aceasta provocare și aș dori ca și alții să profite la maxim de această oportunitate căreia nu vreau să-i zic UNICĂ pentru că nu doresc să mă opresc aici, din care au numai de câștigat”.

Clementina Budu, stagiul de practică efectuat în cadrul spitalului A. Cardarelli – ASREM, Italia: Cele trei săptămâni petrecute în mobilitatea europeană din Italia au reprezentat o experiență unică, atât din punct de vedere profesional, cât și cultural și personal, totul datorită programului Erasmus+. Întotdeauna am crezut că locul de muncă trebuie să fie incitant și fascinant, iar acest crez mi-a fost confirmat în timpul perioadei de practică în cadrul spitalului”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here