CLCB Olt a stabilit zonele de protecție și supraveghere în cazul noilor focare de pestă porcină africană. Mai multe localități, în atenția autorităților

Întrunit, marți, în şedinţă la Prefectura Olt, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a aprobat programul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină africană şi măsurile care se impun în zonele de restricţie urmare a noilor focare de boală descoperite în localitatea Cilieni.

Localitățile care se încadrează în zona de protecție de 3 km sunt comuna Cilieni şi localitatea Potlogeni, sat în comuna Tia Mare, se arată într-un comunicat de presă transmis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

De asemenea, sunt mai multe localități care se încadrează în zona de supraveghere de 10 km. Este vorba de localitățile Plăviceni, Rudari, Rusănesti, Tia Mare, Izbiceni și fondurile cinegetice aferente, respectiv fondurile de vânâtoare 56 Tia Mare, 48 Scărișoara și 49 Rusănești .

Aria de supraveghere se întinde şi pe raza judeţului Teleorman, se mai precizează în comunicatul DSVSA Olt.

Autoritățile sanitare veterinare din Olt nu au scăpat de ceea ce era frică: pesta porcină a reapărut în județ. Este vorba de două noi focare descoperite în localitatea Cilieni, unde un porc a murit și un altul a fost ucis.

Suspiciunea de pestă porcină africană a fost notificată luni seară de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, în urma examenelor de laborator efectuate la probele prelevate de la un cadavru de porc şi de la un porc viu, din dogospodării situate în comuna Cilieni. Proprietarii animalelor au achiziţionat porcii de la un localnic.

Conform procedurilor, marți dimineaţă probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here