ALERTĂ MAXIMĂ în Olt: Crește numărul focarelor de pestă porcină africană. Virusul, adus de oameni din alt județ. Autoritățile ar putea ucide sute de porci

Un nou focar de pestă porcină a fost identificat în Cilieni, localitatea unde autoritățile sanitare veterinare au mai descoperit două cazuri. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt susțin că virusul ar fi fost adus de mai mulți muncitori sezonieri din Teleorman care lucrează în serele legumicultorilor din Cilieni. Dacă boala va continua să se extindă, autoritățile nu exclud soluția finală: uciderea tuturor porcilor din localitate.

Anunțul privind noul focar de boală a fost confirmat de directorul DSVSA, Veronel Bolborea.

„Aseară, am avut confirmarea pozitivă pentru al treilea focar. Colegii mei sunt deja la Cilieni, unde au demarat acţiunea de ucidere preventivă a animalelor, nu înainte ca acestea să fie evaluate în vederea despăgubirii proprietarilor, conform legii”, a declarat șeful DSVSA Olt, care afirmă că, între timp, suspiciunea privind celorlalte două focare a devenit certitudine, după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat rezultatul pozitiv înregistrat la probele supuse analizei de laborator în cadrul DSVSA.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor spun că virusul ar fi fost adus de mai mulți muncitori sezonieri din Teleorman care lucrează în serele legumicultorilor din Cilieni.

„A fost demarată o anchetă epidemiologică, rezultând că purtătorii virusului sunt muncitorii din Teleorman care veneau să lucreze, ca sezonieri, în solariile de legume deţinute de proprietarii animalelor contaminate. Primele date indică acest fapt, că aceasta este o primă cauză de contaminare a animalelor”, a precizat Veronel Bolborea.

Autorităţile spun că, dacă boala va continua să se extindă, este posibil să se decidă uciderea tuturor porcilor din localitate.

„Avem deja trei focare în Cilieni. Putem spune că este ziua şi focarul. Am avut discuţii şi cu primarul, au fost amplasate dezinfectoare rutiere la ieşirile principale din Tia Mare, Vişina şi Rusăneşti. Au fost dotaţi cu substanţe dezinfectante, au fost amplasate pancarte de informare publică privind faptul că zona este contaminată și a fost restricţionată circulaţia. Campania de verificare durează şapte zile, dar sperăm ca, până la sfârşitul săptămânii, să încheiem verificarea şi examinarea clinică. Speranța noastră este să nu mai apară alt caz.

Se știe că în toate judeţele vecine evoluează această boală. Situaţia este dramatică în Teleorman, unde   sunt peste şapte localităţi afectate de virus, din câte mi s-a spus. Deși am depus eforturi susținute, boala a reapărut şi la noi din cauza circulaţiei necontrolate a celor care nu înţeleg pericolul acestor situaţii.

Precizez că, dacă evoluţia bolii crește de la o zi la alta, adică dacă în fiecare zi mai apare câte un caz, trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău. În asemenea condiții, vom decide dacă omorâm sau nu toţi porcii din localitate, evident, după o analiză atentă a situaţiei”, a mai spus Bolborea.

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în gospodăriile din Cilieni sunt, în prezent, 480 de porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here