ALERTĂ în Olt: Pesta porcină africană se extinde cu repeziciune. Încă trei focare au fost confirmate

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt anunță că încă trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate în trei localități.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laboratorul Naţional de Referinţă a transmis, miercuri dimineață, buletinele de analiză care confirmă prezenţa virusului pestei porcine africane la porci domestici din exploataţii nonprofesionale situate în localitățile Dăneasa (unde a fost confirmat un focar), Sprâncenata (un focar) și Gostavățu (un focar).

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere.

„Astăzi, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) şi au fost aprobate planurile de măsuri privind combaterea PPA din localităţile Dăneasa, Sprîncenata şi Gostavăţu”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA.

Și la Stoenești există suspiciunea că mai mulți porci au fost afectați de boală.

„În data de 23.07.2019 au fost prelevate probe de sânge de la porci domestici din două exploataţii nonprofesionale aflate în localitatea Stoeneşti, animale care prezentau semne clinice de boală. Probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă.”, se mai arată în comunicatul citat.

În ultimul timp, mai multe focare de pestă porcină africană au fost descoperite și în localitățile Cilieni și Ianca, sute de porci fiind uciși preventiv.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here