ALERTĂ MAXIMĂ în Olt: 50 de focare de pestă porcină africană în 13 localități. Autoritățile au UCIS peste 1.300 de porci. Boala a ajuns și în nordul județului

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează, vineri, printr-un comunicat de presă, că au fost confirmate noi focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploataţii nonprofesionale din șase localități.

La Văleni, Ianca și Stoenești a fost confirmat câte un focar, la Sprîncenata – trei focare noi și la Orlea – două focare.

Pesta porcină a ajuns însă și în nordul județului, la Colonești, unde a fost confirmat un focar de boală.

Vineri, la sediul Prefecturii Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) şi au fost aprobate planurile de măsuri privind combaterea pestei în cele șase noi focare descoperite, se arată în comunicatul DSVSA.

„Pentru focarele confirmate, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere”, se mai precizează în comunicat.

La acestă dată, pesta porcină africană evoluează în 13 localităţi din Olt, unde au fost confirmate 50 de focare (Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Ianca-1 focar, Dăneasa-1 focar, Sprîncenata-8 focare, Slăveni / Gostavăţu-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-2 focare, Orlea-3 focare, Studina-1 focar, Gura Padinii-1 focar, Ipoteşti-1 focar, Coloneşti-1 focar).

Acţiunea de ucidere preventivă a tuturor porcilor din exploataţii nonprofesionale situate într-un perimetru delimitat, unde au fost confirmate focare ale bolii, s-a desfășurat, ultima oară, la Stoenești, unde au fost eliminați 236 de porci.

În alte trei localităţi (Cilieni, Slăveni / Gostavăţu și Stoeneşti) au fost uciși, de asemenea, toți porci din gospodării, ca măsură preventivă, fiind eliminaţi până în prezent 1.113 porci.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here