Peste 60 de focare de pestă porcină africană în Olt. 14 localități sunt în ALERTĂ MAXIMĂ! Continuă UCIDEREA preventivă a porcilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează, marți, că, în prezent, pe teritoriul judeţului Olt, pesta porcină africană evoluează în 14 localităţi şi sunt confirmate 67 de focare.

La acestă dată, pesta porcină africană evoluează în 14 localităţi din Olt, unde au fost confirmate 64 de focare, după cum urmează: Cilieni – 7 focare, extravilanul localităţii Ianca – 3 focare, Ianca – 1 focar, Dăneasa – 1 focar, Sprîncenata – 8 focare, Slăveni (Gostavăţu) -10 focare, Stoeneşti – 9 focare, Drăgăneşti Olt – 2 focare, Văleni – 2 focare, Orlea – 17 focare, Studina – 1 focar, Gura Padinii – 3 focare, Ipoteşti – 1 focar, Coloneşti – 1 focar, Grojdibodu – 1 focar.

Acţiunea de ucidere preventivă a tuturor porcilor în localitatea Orlea, începută în data de 14.08.2019, se derulează în continuare, echipe de medici veterinari aflându-se în localitate pentru a aplica măsurile dispuse prin planul de măsuri de combatere a bolii, se arată în comunicatul DSVSA Olt.

În total, din focarele de pestă porcină africană, au fost eliminaţi 436 porci, iar în acţiunile de ucidere preventivă desfăşurate în localităţile Cilieni, Slăveni(Gostavăţu) şi Stoeneşti au fost eliminaţi 1113 porci.

„A fost confirmat şi un focar de pestă porcină africană pe fondul de vânătoare 53 Orlea, la un mistreţ împuşcat, fiind aplicată, ca măsură obligatorie în cadrul planului de măsuri de combatere a PPA la mistreţ, conform Deciziei nr.1 din 24.07.2019, recoltarea integrală a mistreţilor din zonele afectate prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, iar pentru zonele neafectate (fonduri cinegetice) se va realiza reducerea efectivului prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor”, mai informează DSVSA Olt.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct DSVSA, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

DSVSA Olt face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here