A început Festivalul „Oltenii & Restu’ lumii”. Trei zile de concerte, concursuri și mult umor la Slatina/ FOTO+VIDEO

Cea de-a 25-a ediție a Festivalului de umor „Oltenii & Restu’ lumii” a început vineri dimineață la Podul Olt, acolo unde a fost instituită tradiționala Vamă Oltenească și unde invitații de marcă ai evenimentului au primit celebrul pașaport de oltean, în rând cu șoferii care dădeau să intre în Slatina și care au fost opriți la Vamă.

Startul festivalului a fost dat de prezența președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, și a primarului Slatinei, Emil Moț, primiți cu pâine, sare și vin.

Invitații, printre care personalitatea festivalului, care anul acesta este actorul Silviu Biriș, au fost serviți apoi cu pastramă.

Actorul Silviu Biriș, primit de primarul Slatinei, Emil Moț, cu pâine, sare, vin și… praz

Nu a lipsit sceneta în fața oficialităților care, de data aceasta, a fost susținută actorul Toma Cuzin (Firicel din serialul TV Las Fierbinți), care i-a  controlat pe invitați de pașaport.

Actorul Toma Cuzin (Firicel din Las Fierbinți), la „Oltenii & Restu’ lumii”

A urmat o horă mare, formată din dansatorii mai multor formații sosite din țară, care au luat la joc oficialitățile locale și invitații.

La start au mai fost prezenți, printre alții, actorul Andrei Duban, deputatul Marius Iancu, directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică, șeful Palatului Copiilor Slatina, Iliuță Brăileanu etc.

Toată asistența s-a mutat, apoi, în Parcul Tineretului, acolo unde au fost deschise târgul meşterilor populari tradiţionali și târgului de produse alimentare tradiționale și unde, l-a mustăria „La Căţaua Leşinată”, s-a dat cep și butoiului cu vin și glume.

Tot azi, în același loc slătinenii vor fi delectați de taraful de la Morunglav. Pe acorduri populare mai multe fete tinere vor duce mai departe tradiția zdrobirii strugurilor cu picioarele și vor fi atribuite funcțiile și (i)responsabilităţile în Târg, toate acestea fiind moderate de actorul Andrei Duban.

Ca și la edițiile precedente, patru caricaturiști vor aplica „moaca” doritorilor pe pașapoartele de oltean, iar ansamblurile folclorice ale etniilor invitate își vor prezenta tradițiilor în muzică și joc.

Vor fi, de asemenea, concursuri ad-hoc în public de epigrame și bancuri, concurs de mâncat praz și de trasul sforii – totul moderat de același actor Andrei Duban. Ziua se va încheia cu un concert susținut, de la ora 20.00, de ansamblul folcloric „Doina Oltului” şi interpreta Zorina Bălan.

În paralel cu manifestările din Parcul Tineretului vor fi organizate evenimente culturale și în alte locuri. Vineri va fi deschisă, la ora 17.00, la Galeria „Artis” a Muzeului Județean Olt, o expoziție de caricatură și tehnică mixtă cu lucrări semnate de maeștrii Gabriel Bratu și Radu Bercea. Și tot vineri va fi vernisată o altă expoziție plastică la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, dar vor fi și lansări de carte.

Festivalul va continua sâmbătă, în Parcul Tineretului, când vor concerta formaţia grecească GREEK 4U, artistul Stelu Enache şi formaţia Balkano (Prezentator: Andrei Duban), dar și duminică, ultima zi a manifestărilor, când publicul slătinean va avea parte de concerte susținute de Ovidiu Lipan Ţăndărică și de Aurelian Temişan.

Imagini video de la Vama Oltenească:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here