Încă un focar de pestă porcină africană a apărut în Olt. Mai multe localități, plasate în zona de protecție și supraveghere

Un nou focar de pestă porcină africană a apărut în județul Olt, de data aceasta într-o exploatație non-profesională din localitatea Mărunței. Nu mai puțin de patru așezări intră acum în zona de protecție în care au fost instituite măsuri speciale, iar alte șase localități, cu mai multe sate și fonduri de vânătoare, au fost plasate în zona de supraveghere.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, marți, 17 decembrie, la sediul Prefecturii s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, ocazie cu care a fost supus aprobării planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Mărunţei, în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

„Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 15.12.2019, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Marunţei(Marunţei, Gigartu, Bălăneşti, Malu Roşu); FV 34 Comani ;

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere:  UAT Draganeşti-Olt (Draganeşti-Olt, Comani); UAT Farcaşele (Farcaşele, Ghimpaţi, Farcaşu de Jos, Hotărani); UAT Dobrosloveni (Dobrosloveni, Reşca, Reşcuta, Potopinu); UAT Coteana (Coteana); exploataţia comerciala de suine din localitatea Ipoteşti; UAT Izvoarele (Izvoarele, Alimaneşti); UAT Vîlcele(Vîlcele, Vîlcele de Sus); FV 33 Coteana; FV 35 Bercica; FV 39 Reşca”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția sanitară veterinară reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

De asemenea, DSVSA Olt reamintește principalele măsuri ce trebuiesc respectate de toți crescătorii de porcine:

 • asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
 • este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
 • este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
 • este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
 • periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
 • se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
 • porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
 • este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
 • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
 • în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
 • este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
 • toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei boli

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here