Motivul ireal pentru care Comisia Europeană a anunţat suspendarea finanţării autostrăzii Piteşti-Sibiu: Protejarea unei specii de gândac

Sursa foto: b1.ro

Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor, a publicat, pe pagina sa de Facebook, textul observațiilor trimise de către Comisia Europeană (CE, n.r.) guvernului de la București în care anunță suspendarea finanțării autostrăzii București-Sibiu până la momentul în care vor fi remediate o serie de probleme de mediu.

Unul dintre motivele Comisiei este şi protejarea unei specii de gândac, croitorul cenuşiu.

Mai precis, pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitesti sunt 11 situri Natura 2000 pentru care CE consideră că nu s-au luat suficiente măsuri de conservare.

Cei de la Comisia Europeană susţin că în zona Cozia autostrada are impact asupra speciei de insecte croitorul cenusiu – morimus funereus.

Instituţia mai menţionează că autostrada şi DN7 merg în paralel pe Valea Oltului pe o lungime considerabilă, ceea ce duce la formarea unei bariere duble pentru speciile protejate.

”Se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată! În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă. Repet Sibiu-Pitești are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!”, a declarat Răzvan Cuc.

Totodată, acesta a menţionat că Acordul de Mediu a fost obținut din 2018, iar atunci consultantul UE JASPERS nu a observații.

Pe de altă parte Ministerul Fondurilor Europene a negat informația și a precizat că pe 23 decembrie anul trecut Comisia Europeană a cerut informații suplimentare cu privire la proiect și a dat termen două luni autorităților române pentru a răspunde, scrie g4media.ro.

Potrivit sursei citate, oficialii europeni au cerut un plan de management pentru monitorizarea siturilor Natura 2000, pe care Autostrada urmează să le traverseze.

”Solicitarea Comisiei nu afectează în niciun fel implementarea proiectului, care este în desfășurare”, a precizat MFE.

MFP a mai menţionat că CE nu a transmis nicio scrisoare de suspendare.

”Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În situatia în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, transpite MFP, pentru g4media.ro.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here