Cine este, de fapt, candidatul-surpriză la funcția de primar al Slatinei/ Interviu cu Marian Costea

Născut și format în Slatina, om de afaceri discret, cu convingeri filantropice și cu o familie care îl susține, Marian Daniel Costea a ales să se implice în viața comunității, candidând la funcția de primar al municipiului Slatina. Spune că nu se află nimeni în spatele său, fapt pentru care caută susținerea oamenilor și, ca variantă de maximizare a șanselor, a unor eventuale structuri organizate, dacă acestea vor fi compatibile cu structura și năzuințele sale. Consideră că ritmul de dezvoltare al Slatinei nu este unul suficient și că expertiza pe care a câștigat-o de-a lungul anilor îl va ajuta să intervină eficient pentru accelerarea lui. „Sunt convins că slătinenii îmi vor fi alături, convinși că a venit timpul să ne unim forțele pentru a ne construi orașul așa cum ni-l dorim”, spune el.

Domnule Marian Daniel Costea, sunteți antreprenor și nu v-ați manifestat până acum în spațiul public, cel puțin în mediul politic – nu. Vă rog să ne dați câteva date despre dumneavoastră.

M-am născut în anul 1973, la Slatina, am fost crescut de mama mea în Comănița până la 14 ani, când am venit în Slatina să urmez liceul. Am urmat cursurile Liceului „Radu Greceanu”, pe care le-am absolvit în 1991. Mi-am satisfăcut stagiul militar, după care am lucrat o perioadă la actualul Prysmian. Am absolvit Facultatea de Psihologie a Universității „Titu Maiorescu”, ulterior urmând un master în psihologie clinică și intervenție psihologică la „Spiru Haret” București, cursuri la zi. Lucrez în mediul privat de prin 1999, 2000.

Sunt căsătorit, am o fiică de 23 de ani, studentă la master, la ASE București și administrez firma familiei. Eu am fost un om mai discret până acum, familia mea este la fel de discretă; mă susține în tot ceea ce fac, dar nu își dorește vizibilitate, pentru că, în definitiv, suntem niște oameni modești.

Las, însă, acum, modestia la o parte, pentru că trebuie să fac lucruri bune.

De ce vreți să candidați la funcția de primar al Slatinei? Ce vă mână într-o asemenea bătălie electorală?

Pe mine o bătălie, fie ea și electorală, nu mă sperie. Sunt structurat ca un om bun, se pare că am reușit în afaceri, știu ce este un buget, știu ce înseamnă să administrezi un buget și știu că pe baza acestei experiențe voi fi cel mai bun primar al Slatinei.

Știu că nevoile oamenilor sunt foarte simple, nevoia de siguranță, de siguranță a familiei și nevoia de a se simți utili. Iar eu vreau de fapt să asigur condiții ca oamenii să se ajute pe ei înșiși. Pot să fac lucrul acesta și știu cum să îl fac.

Eu nu sunt un politician. Că voi deveni la un moment dat, va fi normal, că atunci când voi fi primar, voi fi și politician. Dar politica mea este, de fapt, și religia mea: iubirea și compasiunea de oameni. Eu am putut să fac bine oamenilor, dar nu pot atât de mult bine să le aduc cât aș vrea pentru că îmi lipsește mijlocul: funcția publică. Din postura de primar aș putea face ca Slatina să înflorească.

Anunțul pe care l-ați făcut privind candidatura dumneavoastră pare al unui om singur și sincer pentru cetățeanul simplu. Nu și pentru un politician, care în astfel de situații se întreabă imediat cine se află în spatele unui candidat ca dumneavoastră. Ce ați răspunde unei asemenea întrebări?

În spatele meu sunt doar slătinenii și prietenii mei. Deocamdată eu caut susținere. Dar nu o să merg decât acolo unde consider că mă regăsesc sau unde șansele mele se maximizează pentru a putea aduce Slatinei bunăstarea pe care o merită.

Deci, deși plecați ca independent, ați putea candida chiar din partea unei formațiuni politice?

Este posibilă și o asemenea variantă, dar nu oricum, pentru că nu aș putea lua în calcul orice fel de partid politic. Eu, prin lucrurile bune pe care le-am făcut pentru oameni (pentru că am făcut astfel de lucruri) aș putea fi considerat și om de stânga, dar structura mea este de dreapta. Lucrez într-un mediu de afaceri curat. Revenind, nu exclud o asemenea variantă, dar voi merge, dacă va fi o oportunitate reală, numai acolo unde consider că mă voi regăsi. Niciodată în altă parte.

Slatina s-a dezvoltat și a prins înfățișări noi în ultimii ani. Ce idei vă animă, ce credeți că îi lipsește orașului? Aveți un program pe care să îl prezentați alegătorilor?

Ce aș vedea și cum aș vedea eu să fac lucruri le spun la modul atipic, nefiind politician, în serialul meu de pe canalul Youtube. Despre toate lucrurile pe care eu consider că trebuie făcute dau detalii acolo, în acele episoade video: cum aș vrea și cum aș putea, împreună cu oamenii, să le facem. Eu nu vin cu o platformă electorală clasică. Nu sunt om politic și nu vreau să fac politica veche. Primele puncte din oferta mea pentru oameni sunt postate pe Youtube. Pe baza comentariilor și a ceea ce își doresc oamenii voi avea discuții cu ei. Asta e promisiunea mea electorală făcută într-un mod atipic. Nu am făcut-o pe hârtie, pentru că, dacă întrebați pe cineva despre platformele sau promisiunile electorale ale partidelor de acum patru ani, nimeni nu mai știe nimic de ele. Eu le las pe ale mele înregistrate.

Deci asta ar fi strategia dumneavoastră de campanie electorală? Vă bazați pe mediul on-line?

Mă bazez și pe mediul online, pentru că e un mijloc de promovare mai ieftin și pentru că este urmărit de toată lumea. Dar nu doar asta am în minte. Mie îmi place foarte mult să merg printre oameni. Așa sunt eu structurat ca om. Și voi merge printre oameni, deja o fac, deja au început oamenii să vină, să mă cunoască. Îmi voi maximiza șansele în on-line, dar prefer foarte mult și să stau de vorbă cu oamenii. Nu îmi place strategia clasică a formațiunilor politice: să îi bat omului în ușă, să pătrund în spațiul lui intim. Vorba aceea, „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Dar voi fi prezent în spațiile publice și voi vorbi cu oamenii. V-am spus și repet: oamenii vin să mă cunoască.

Care este sau care va fi deviza dumneavoastră electorală, mesajul principal către alegători?

Eu nu mă grăbesc. Sunt un om pragmatic. Știu că îmi trebuie un mesaj principal și o să îl am. Dar nu mă grăbesc. Voi ajunge la o concluzie după ce vorbesc cu oamenii.

Încercați să conturați sau să fiți un candidat atipic. Credeți că tipul de candidat pe care dumneavoastră îl însuflețiți prinde la populația anului 2020?

Nu încerc, ci sunt un candidat atipic. Și da, cred că acest tip de candidat este așteptat de populație.

Ați putea fi, așadar, candidatul-surpriză.

Candidat-surpriză sunt deja, dar surpriza cea mai mare va fi atunci când voi ajunge primar. Pentru că o să fiu primar. Sunt convins că slătinenii îmi vor fi alături, convinși că a venit timpul să ne unim forțele pentru a ne construi orașul așa cum ni-l dorim.

Vă doresc succes.

Vă mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here