Începând cu data de 15 mai, România trece de la starea de urgență la cea de alertă, ceea ce presupune o relaxare a restricțiilor impuse de izbucnirea pandemiei și redeschiderea instituțiilor publice.
Printre instituțiile care își vor relua activitatea progresiv se numără și bisericile
Premierul Ludovic Orban a anunțat că în primă fază, oficierea slujbelor se va face în aer liber, cu respectarea măsurile sanitare, adică purtărea măştilor, împărtășirea credincișilor cu lingurițe și pahare de unică folosință, respectarea distanței de cel puțin 1 metru față de alte persoane și fără atingerea și puparea obiectelor de cult.
Autorități au aminitit și de necesitatea dezinfectarii mânilor cu soluție pe bază de alcool, care trebuie să fie pusă la dispoziția oamenilor de administratorii lăcașurilor de cult, dar și de unele criterii pe care se va putea pătrunde în clădire.
Taina Împărtășaniei a strârnit discuții aprinse între guvernanți și reprezentanții bisericii
După ce noile măsuri au fost făcute publice, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a spus că nu instituția pe care o reprezintă nu este de acord cu împărtășirea enoriașilor cu obiecte de unică folosință, deoarece aduce atingere tradiției liturgice a bisericii.
Bănescu a declarat pentru Libertatea, că BOR încearcă să găsescă o soluție de mijloc pe care să o comunice și autorităților, deoarece obictele de unică folosință “nu există în spațiul și în uzul liturgic ortodox”.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că este de acord cu intrarea în număr limitat a credincioșilor în biserică pentru rugăciune, iar redeschiderea lăcașurilor este absolut necesară pentru reintrarea în normalitate.
Credincioșii așteaptă cu sufletul la gură Sărbătoarea de Rusalii
Dacă de Paște enoriașii au respectat interdicția de a merge la biserică, de Rusalii, Sărbătoare care va cădea pe 31 mai, este foarte posibil ca oamenii să se îmbulzească în biserici pentru a participa la slujbă, sfatul preotului și rugăciunea fiind o prioritate pentru credincioșii români.
Institutul Național de Sănătate Publică a venit cu un set de măsuri care se vor aplica începând cu 15 mai
Documentul publicat de INSP în transparență decizională prevede posibile reglementări pentru angajați, angajatori, serviciile de îngrijire personală, activitățile din cabinetele stomatologice și din unitățile sanitare non-COVID, elevii din clasele terminale, lăcașuri de cult și hoteluri.
Potrivit noilor norme, “accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele.
Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.
La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș”, se arată în document.
De asemenea, rămân interzise organizarea pelerinajelor sau călătorii religioase.
Sursa: b1.ro