Mall-urile se pot deschide dacă mergem într-o direcţie favorabilă. Cum vom putea merge în vacanţă fără a sta în carantină. Ce spun oficialii

Nelu Tătaru a declarat că este posibil ca mall-urile să fie redeschise după 15 iunie numai „dacă mergem într-o direcţie favorabilă”. Ministrul Sănătăţii a explicat că autorităţile şi-au sumat odată cu relaxările şi o creştere a numărului de cazuri.

Într-un interviu acordat Libertatea, Nelu Tătaru a vorbit despre măsurile de relaxare a restricţiilor pe care autorităţile vor să le aplice după 15 iunie.

„Dacă mergem într-o direcţie favorabilă, se pot dechide mall-urile. Aici sunt nişte discuţii pe care încă le avem vizazi de cinematografe şi locurile de joacă pentru copii şi food court-uri”, a declarat ministrul Sănătăţii, pentru sursa citată.

Întrebat ce se întâmplă dacă numărul de cazuri noi va creşte, Nelu Tătaru a explicat că este posibil să fie mărită „perioada în care putem să revenim cu alte măsuri de relaxare”.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că autortăţile realizează un bilanţ săptămânal cu privire la evoluţia epidemiei de coroanvirus în România.

„O creştere semnificativă pe care o avem o săptămână reprezintă un semnal de alarmă. Ne-am asumat odată cu relaxările şi o creştere a numărului de cazuri, nu accentuată şi nu repetată de la o zi la alta.

Avem măsuri în care să putem restrânge anumite relaxări dacă vedem că duc la creşterea numărului de cazuri.

Monitorizăm creşterea numărului de cazuri în ATI. Rămânem sub 200. Ele sunt cele care ne dau nouă gravitatea situaţiei şi suportul care-l poate acorda sistemul medical, precum adresabilitatea pacienţilor în unităţile de primi urgenţe cu patologie respiratorie”, a spus Nelu Tătaru, la Libertatea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că „persistenţa numărului de cazuri noi în timpul săptămânii ne fac să reevaluăm situaţia” şi a vorbit despre condiţiile în care situaţia ar putea fi ţinută sub control.

„Numărul trebuie să fie într-o continuă scădere. Cât timp menţinem cazurile noi sub 200 şi cele din terapie intensivă sub 150, atunci putem spune că avem o evoluţie favorabilă”, a spus Tătaru.

Românii ar putea merge în străinătate şi la întoarcere în ţară nu vor intra în carantină

„O altă modificare a HG 394 a fost şi cea referitoare la propunerea de excepţie a anumitor ţări – cetăţeni veniţi din anumite ţări să nu intre în izolare. Atunci, am gândit ca INSP să facă o evaluare a fiecărei ţări în parte cu numărul de cazuri noi la mia de locuitori pentru care întoarecerea din acele ţări să nu impună izolare la domiciliu.

În perioada imediat următoare, vom avea şi un prim set de ţări în care pot merge şi la întoarcere să nu intri în izolare.

Ne gândim după 15 iunie să avem un alt set de ţări, dar un prim set îl vom avea înainte de 15 iunie, poate chiar săptămâna viitoare”, a explicat Nelu Tătaru, conform Libertatea.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here