Darius Vâlcov, achitat de Tribunalul Gorj într-un dosar de corupţie. Fostul ministru PSD scapă de acuzaţiile de luare şi dare de mită

Darius Vâlcov a fost achitat vineri de magistraţii Tribunalului Gorj într-un dosar de corupţie. Este al treilea dosar ce îi vizează pe fostul ministru de Finanţe al PSD.

Decizia nu este una definitivă şi poate fi atacată la o instanţă superioară.

Potrivit Gorjeanul, decizia judecătorilor fusese amânată de două ori până în prezent şi poate fi contestată la o instanţă superioară Tribunalului Gorj.

La unul dintre precedendete termene din acest proces, Darius Vâlcov a declarat în faţa presei că este nevinovat şi “Dacă există Dumnezeu, va fi achitare!”

Acuzaţiile procurorilor la adresa lui Darius Vâlcov

În acest dosar, alături de Darius Vâlcov au mai fost trimişi în judecată trei inculpaţi – Eduard Cincu, subinginer cadastru la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Mircea Dogaru, jurist la o firmă de cadastru, şi Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al SC Millenium Topographica SRL.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt susţin că Darius Vâlcov a iniţiat constituirea a trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.

Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice ar fi decis să-l coopteze pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii uneia dintre firme – având ca activitate cadastru – astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

Conform anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi exercitat „activităţi de determinare mediată”, în urma cărora doi angajaţi ai societăţii Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov, i-au dat lui Eduard Cincu câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012-2015, sumă necuvenită şi neevidenţiată în actele contabile.

Fostul consilier al Vioricăi Dăncilă mai are o condamnare

Banii au fost remişi pentru ca funcţionarul de la OCPI Olt să avizeze documentaţia cadastrală întocmită de către angajaţii Millenium Topographica SRL.

„Inculpatul a săvârşit infracţiunea în modalitatea determinării mediate, indirecte, prin intermediul numitului Bărbulescu Daniel-Ionuţ, transmiţând decizia sa de a fi cooptat un funcţionar din cadrul OCPI Olt, încât societatea să nu înregistreze multe respingeri ale documentaţiilor cadastrale, indicând şi persoana care trebuia contactată spre realizarea scopului său-directorul OCPI Olt, pentru ca acesta să desemneze un funcţionar capabil să ajute SC Millenium Topographica SRL, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan stabilind nu numai faptul că acesta să primească o sumă de bani, dar fixează şi cuantumul acesteia, aspecte ce sunt transmise mai departe de către numitul Bărbulescu Daniel Ionuţ inculpatului Cincu Eduard, în cadrul unei întâlniri, astfel încât inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a acţionat cu intenţia directă de a da bani necuveniţi funcţionarului public în legătură şi în scopul îndeplinirii de acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, în condiţiile în care investiţia financiară privind societatea de cadastru îi aparţinea, realizându-se astfel elementele circumstanţiale ale infracţiunii de instigare la luare de mită”, se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, cuantumul sumei plătite lunar lui Eduard Cincu, subinginer cadastru la OCPI Olt, a fost stabilit tot de Darius Vâlcov. Banii respectivi nu erau evidenţiaţi în actele contabile, pentru a se crea o aparenţă de legalitate a plăţilor fiind înregistraţi la servicii de instruire profesională, potrivit Agerpres.

În urmă cu două zile, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă a mai primit o condamnare la 6 ani şi jumătate într-un alt dosar de corupţie, instrumentat de DNA. De asemenea, el mai are un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este, în prezent suspendat pe fondul deciziei Curţii Constituţionale privind completurile de 3 judecători. În acest caz, în primă fază Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here