Primarul Slatinei, Emil Moț, dezlănțuit la adresa șefului IȘJ Olt: Jos mâinile de pe copiii Slatinei, nu îi mai folosiți politic/ VIDEO

Primarul Slatinei, Emil Moț, a lansat atacuri fără precedent, luni, în ședința consiliului local, la adresa liberalului Victor Iacobescu, cel care, de marți, va prelua funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt, spunând că îi dezinformează pe directorii de școli în legătură cu ce poate și ce nu poate oferi municipalitatea unităților de învățământ. Mai mult, Moț acuză conducerea liberală a IȘJ că s-ar folosi politic de sistemul de învățământ. „Jos mâinile de pe copiii Slatinei, nu îi mai folosiți politic”, a tunat Emil Moț. Totul a plecat de la un mesaj pe care Victor Iacobescu l-a transmis directorilor unităților de învățământ. Contactat telefonic, Iacobescu a spus că mesajul cu pricina a fost scos din context.

Mesajul respectiv a fost lansat săptămâna trecută pe grupurile de Whatsapp ale directorilor de școli.

„De săptămâna trecută circulă pe grupurile de Whatsapp ale directorilor de școală din Slatina un mesaj transmis de, onor, domnul Iacobescu, profesorașul ăsta poet care probabil că de mâine va fi pus în funcția de șef al Inspectoratului Școlar. Și vreau să vă spun ceva: că asta se reflectă asupra noastră, a tuturor celor din consiliul local și din Executiv. Și spune așa (mesajul n.r.):

«În videoconferința de azi cu doamna ministru ni s-a spus să cereți autorităților publice locale! Vor fi decontați banii! Dacă va vor spune că nu au bani, vă păcălesc!»”, a citat primarul municipiului-reședință de județ, adresându-se consilierilor locali.

Mai circulă și alte mesaje în rândul profesorilor, în cel al învățătorilor și în cel al părinților, a mai precizat edilul.

«Dacă nu se primesc fonduri de la primărie pentru realizarea acestor panouri, trebuie să găsim noi o soluție».

Acest mesaj circulă pe grupurile părinților. Adică profesorii și învățătorii cer bani de la părinți. Și, din câte știu eu, în municipiul Slatina, de patru ani, de când noi suntem la conducerea acestei instituții și în acest consiliu local, nu a fost an în care să nu virăm sau să cheltuim minim 140 de miliarde lei vechi pe total școli. Nu am avut o plângere de la un domn sau doamnă director ori de la Inspectoratul Școlar că noi, aici, Consiliul Local și Primăria Slatina nu au avut grijă de școli. Și aici, și dumneavoastră, cei de la PNL, de la ALDE și PSD, sunteți martori că așa a fost.

Acum, ca un profesoraș să își bată joc de copiii din Slatina, să creeze disensiuni politice sau s-o dea în politic cu sănătatea copiilor din Slatina, asta n-o s-o accept niciodată. Nici eu, nici consilierii PSD sau ALDE și, după cum am văzut, nici dumneavoastră (consilierii PNL – n.r.), pentru că ați votat acest buget”, a subliniat Emil Moț.

Edilul susține că Inspectoratul Școlar ar încerca să formeze un curent de opinie potrivit căruia Primăria Slatina ar trebui să aloce bani unităților școlare pentru orice.

„Au postat pe grupuri, la fel, ce trebuie să facă un profesor și ce trebuie să facă un director.

«Trebuie să facă rapid o cerere către autoritatea locală cu necesarul: tablete, laptop-uri, materiale sanitare».

Și ni se spune o polologhie, că au dat OUG și că «trebuie» autoritatea locală să… Nu! Autoritatea locală nu «trebuie», ci «poate», așa scrie și în acea OUG. Dreptul la liberă educație este asigurat de ministerul de resort, de Ministerul Educației, și asta gratuit. După cum știți, mai multe organizații de elevi au făcut, deja, plângere penală, pentru că acest guvern nu a fost în stare să le asigure dreptul la educație.

Pentru aceste săgeți, să le zic așa, pe care le folosește actualul inspector general, care încă nu este în funcție, ne mai trimite și un link, de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, în care guvernul clar cînd se depun (proiecte – n.r.). Și spune așa: «Lansarea ghidului solicitantului în dezbatere publică în perioada 17 septembrie 2020 – 30 septembrie 2020. Lansarea ofifială a apelului de proiecte, începând cu data de 15 octombrie. Depunerea cererilor de finanțare, 15 octombrie – 15 ianuarie». De ce vorbim că autoritatea publică locală are bani sau are vreo legătură cu treaba asta? Deci, nu mai dezinformați directorii, profesorii și părinții.

Noi, la Slatina, ca de obicei, și când a fost pe stare de urgență, am făcut tot ce era omenește posibil pentru sănătatea oamenilor din Slatina. Acum facem tot ce e omenește posibil pentru sănătatea copiilor noștri, a cadrelor didactice și a părinților. Mai mult de atât, noi nu putem face.

Așa că îi transmit, prin intermediul presei, domnului inspector profesoraș Iacobescu, poet: Jos mâinile de pe copiii Slatinei, nu mai folosiți politic copiii. Puneți mâna, faceți ceva. Nici până acum nu se știe în ce formă va începe școala; sunteți niște incompetenți și niște diletanți”, a mai acuzat Emil Moț.

Contactat telefonic, Victor Iacobescu a spus că mesajul de la care au plecat acuzațiile edilului a fost înțeles pe jumătate și că el a fost scos din context.

„Am transmis un mesaj, dar el fost scos din context. Domnul Moț are numărul meu de telefon sau, dacă nu îl are, putea să facă rost de el și mă putea întreba”, a reacționat Victor Iacobescu.

Acesta a fost numit, prin ordin de ministru, șef al Inspectoratului Școlar Județean Olt, urmând să preia funcția marți, 1 septembrie. Numirea a fost făcută pe o perioadă de un an, până la 31 august 2021.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here