Protocol după model elvețian pentru cine se salvează și cine nu. Colegiul Medicilor: Cred că experții lucrează deja la așa ceva

Numărul paturilor libere din ATI este din ce in ce mai mic, iar preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, spune că trebuie actualizate criteriile de selecţie a pacienţilor.

El precizează că în România profesează 55.000 de medici, din care mai mult de jumătate sunt în numai șase oraşe.

Reporter: Ați văzut în spațiul public mulți colegi se tem că vor fi nevoiți să aleagă cine să ajungă în AȚI și cine nu. Știți dacă România ar trebui să aibă aceste criterii făcute?

Daniel Coriu: Nu medicul trebuie să aleagă, să aibă decizia cine trăiește și cine moare. Legiuitorul prin experții săi trebuie să găsească un algoritm, criterii după care să se facă acest lucru, criterii transparente, nediscriminatorii, legate strict de starea de sănătate.

Reporter: Este momentul să avem aceste criterii făcute?

Daniel Coriu: Eu cred că deja experții din Ministerul Sănătății lucrează la așa ceva.

Reporter: Când vor apărea?

Daniel Coriu: În momentul în care medicul va avea astfel de criterii, le va urma. De altfel, în ATI există de foarte mulți ani un ordin de ministru în care există criterii de selecție a pacienților care sunt admiși în terapie intensivă. Există, dar cumva trebuie renumite comisiile de experți și să ajungă la un consens.

Reporter: Știți care sunt?

Daniel Coriu: Nu vă pot da prea multe informații, e bine să îi întrebăm pe cei din comisia de specialitate.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here