Avertismentul teribil al medicilor de la ATI: Cât mai durează până când vor fi obligați să aleagă pe cine trebuie să trateze

Sursa foto: romaniatv.net

Șeful secției de terapie intensivă de la Spitalul Bârlad se așteaptă ca situația să fie și mai gravă decât în prezent. El spune că nu e departe momentul de care se tem toți medicii, acela în care vor fi atât de mulți bolnavi încât nu vor ști pe cine sa trateze mai întâi.

Un avertisment dur vine de la șeful secției de terapie intensivă de la Bârlad. Dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus nu scade, în cel mult două săptămâni medicii vor fi puși în situația de a alege pacienții pe care îi tratează și pe care îl lasă să moară.

Doctorul de la Bârlad a trecut prin experiența bolii, a fost și el internat la terapie intensivă.

Din medic a devenit pacient

”Am avut o perioadă când eram destul de aglomerați cu pacienții și cu intervenții chirugicale. Oboseala își spune cuvântul. Probabil mi-a scăpat ceva în protecție.”, spune Ion Chilinciuc, șeful secţiei ATI de la Spitalul Bârlad.

După o gardă s-a simțit slăbit și a mers să se testeze. A aflat că este bolnav. Din medic a devenit pacient.

”Atunci când gândești tu, atunci treburile nu merg bine. Să-i lași pe alții să gândească pentru tine. Ce au spus medicii eu am executat. Aproximativ la 2-3 zile după ce am fost internat, după tot tratamentul pe care-l luam, simptomele au devenit mai accentuate, cu insuficiență respiratorie.”, a declarat Ion Chilinciuc, potrivit digi24.ro.

Medicii care îl tratau la spitalul din Bârlad au decis să-l transfere în Capitală, la Matei Balș. A fost internat direct la terapie intensivă, unde a stat o săptămână, conectat la masca cu oxigen.

S-a luptat cu boala timp de trei săptămâni

Trei săptămâni s-a luptat cu boala și a învins. Când a început să se simtă mai bine s-a întors la spitalul din Bârlad. Știa că situația este foarte grea, așa că a venit înapoi cât de repede a putut.

Medicul a supraviețuit și acum îi ajută din nou pe pacienții care au nevoie de el. La secția de terapie intensivă sunt 24 de paturi și toate ocupate în permanență. Sunt doar 3 medici și 15 asistente care trebuie să aibă grijă de ei.

Pentru a face față numărului mare de pacienți, secția ATI din Bârlad a fost extinsă în 3 săli de operații.

”Am venit să-mi ajut colegii pentru că sunt obosiți. Boala circulă și e foarte serioasă. Eu sunt unul dintre pacienții care au supraviețuit.”, povestește șeful secţiei ATI de la Spitalul Bârlad.

Personalul medical nu este scutit de boală

O parte din personalul medical a trecut deja prin boală, dar stă cu teama că se va reinfecta. Medicii și asistenții le împărtășesc pacienților din experiența lor. Îi învață cum să stea corect în pat pentru ca boala să nu se agraveze.

În secția de terapie intensivă este internat un asistent al spitalului. Are 41 de ani și este conectat la două surse de oxigen. Luptă să se facă bine, așa cum a făcut și medicul care îl îngrijește acum.

”Făceam gimnastică, făceam genuflexiuni, scădem în greutate, scădem în masă musculară, nu din grăsime. e important să facem mișcare. Sângele nu se transformă în cheaguri.”, explică Ion Chilinciuc, conform sursei citate.

”Salteaua se încălzește, se încălzește și lenjeria. Plămânii fierb, e o expresie. Poziția pe burtă e necesară ca o suprafață cât mai mare a plămânului să ia contact cu aerul, cu temperatura camerei. Pentru că între plămâni și pleura pulmonară se formează o fâșie de aer fierbinte.”, explică un alt medic de la secția ATI a Spitalului Bârlad.

”Nu mai e mult, cred că o săptămână, două”

Șeful secției de terapie intensivă se așteaptă ca situația să fie și mai gravă. Spune că nu e departe momentul de care se tem toți medicii, acela în care vor fi atât de mulți bolnavi încât nu vor ști pe cine sa trateze mai întâi.

”Nu mai e mult, cred că o săptămână, două. S-ar putea să fie mult o săptămână sau două. Probabil că și noi o să ajungem în acel moment. O să ținem cont de vârstă, de afecțiunile pe care le are. În momentul în care ai un pacient de 41 de ani și ai un pacient mai în vârstă, alegi pe cel de 41 de ani.

De pe patul de spital, bolnavii ne roagă să transmitem că situația e gravă.”, a mai spus Ion Chilinciuc.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here