Pieţe redeschise la interior. Noi reguli pentru clienţi şi comercianţi

Pieţele au fost redeschise la interior, însă comercianţii şi clienţii trebuie să respecte câteva reguli. Reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România sunt nemulţumiţi de noile condiţii.

Pieţe redeschise la interior. Comercianţii îşi pot vinde din nou produsele în pieţele închise, însă trebuie să respecte noile reguli impuse de autorităţi.

Roxana Stârcu are o societate comercială şi vinde de 10 ani în Piaţa Centrală, din Craiova.  Ca să poată vinde din nou în piţă, aceasta a trebuit să-şi monteze un panou din material transparent, în faţa mesei.

„Nu mi se pare normal ca în supermarket omul să vină, să pună mâna pe marfă şi aici, la mese, să ne oblige cu prostia asta. Omul nu vede”, spune Roxana, potrivit Mediafax. 

La Craiova, doar trei din patru pieţe au fost redeschise la interior. Ca să ajungă în piaţă, clienţii trebuie să treacă, mai întâi de triajul epidemiologic. Dacă strănută sau tuşesc, aceştia nu sunt lăsaţi să intre în pieţe. Comercianţii au început deja să se plângă că nu mai au clienţi şi că li se strică marfa pe tarabe.

„Nu am vândut nimic. Nimic nu am vândut, o lună de zile, cât am stat afară. Aducem bani de acasă să plătim taxele”, spune unul dintre comercianţii din Craiova.

Pieţe redeschise la interior în Constanţa

La Constanţa, comercianţii mai îngheaţă o zi pentru căsSubstanţele folosite pentru dezinfectarea pieţelor sunt puternice şi pot afecta legumele şi fructele, iar panourile de plexiglas nu sunt gata.

” Administraţia pieţei au spălat, au deratizat tot, noi taraba. Am curăţat tot,  am şters, ce a fost vechi am înlocuit, muşamale, ce se poate. Să fie şi mai estetic aşa”, spune unul dintre comercianţi.

Reguli impuse în pieţe

În pieţe, distanţa între clienţi trebuie să fie de minimum 2 m. Trebuie realizate marcaje pe pardoseli.

Trebuie asigurate circuite unidirecţionale, separate pentru intrare şi ieşire.

La intrarea în piaţa agroalimentară sau piaţa volantă, clienţii trebuie triaţi epidemiologic. Triajul se face „observaţional”.

Toate standurile, inclusiv rafturile pe care sunt produsele care vor fi vândute, trebuie dezinfectate, zilnic, cu biocide pe bază de clor sau alcool.

Pieţarii din Bucureşti s-au întors la tarabele din interiorul pieţelor, însă nu oricum. Aceştia trebuie să poarte mănuşi, mască şi să aibă panoul de plexiglas.

„În condiţiile astea nu ne este greu să ne desfăşurăm activitatea. În condiţiile în care eram afară sau în parcare ne era greu, că te îmbolnăveai de gripă şi ziceai că ai altceva, Doamne fereşte. Măsurile se respectă, mănuşi, mască, masca oricum este obligatorie. Avem spirt, dezinfectant. Dezinfectează şi ei, cei de la Primărie, dar dezinfectăm şi noi. Mai bine de două ori, să fie mai bine”, spune unul dintre comercianţi.

Preşedintele a anunţat redeschiderea pieţelor la interior înainte de alegeri

Reamintim că președintele României a anunțat miercuri că în urma discuțiilor cu experți și specialiști, s-a decis redeschiderea piețelor. Hotărârea intră în vigoare la sfârşitul acestei săptămâni.

Klaus Iohannis susţinea că aceasta este, cu siguranţă, o veste bună pentru producătorii care vin să vândă în pieţe. Coincidenţă sau nu, decizia deschiderii pieţelor va fi aplicată chiar de alegerile parlamentare.

„Am discutat acest lucruri cu specialiştii, cu experţii şi am decis că de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele. Este cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să-şi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a spus preşedintele.

Decizia închiderii piețelor care funcţionează în spațiile închise a intrat în vigoare 9 noiembrie, aceasta fiind comentată atât de sindicate, retaileri, cât și de autorități.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here