Se SCUMPESC țigările în România. De când și cu cât va crește prețul suportat de fumători

Veste șoc pentru toți fumătorii din România. Totul se întâmplă de la 1 ianuarie 2021. Decizia s-a luat deja, nimic nu se mai poate face. Chiar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul.

O nouă decizie dură care îi va afecta pe toți fumătorii din România. Autoritățile au făcut deja anunțul, nu se mai poate întâmpla nimic. Industria tutunului din România va suporta încă o corecție în sensul creșterii accizelor, pentru a răspunde cerinței Directivei 64/2011, astfel că țigările se vor scumpi din nou.

De la 1 ianuarie 2021, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Astfel, de la 533.97/1.000 de țigarete, care era nivelul actualizat aplicabil pentru anul 2021 anunțat de Ministerul Finanțelor, aceasta va crește la 546,21/1.000 din 1 ianuarie.

Totul s-a decis conform noilor modificări la Codul Fiscal adoptate de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis. Nivelul va ajunge la 563,97/1.000 din 1 aprilie. Legea a fost promulgată în regim de urgență de către președintele României, pentru a evita posibilele sancțiuni ale Comisiei Europene.

Dacă în țările UE pachetul de țigarete costă de la 10 – 15 euro în sus, în România, media este pe undeva la patru euro, cel mai scump pachet ”popular” de țigări fiind undeva la 24 – 25 lei, adică puțin peste cinci euro.

Cu cât se vor scumpi țigările

Scumpirea țigărilor, calculată strict pe baza creșterii accizei, ar putea fi de 24 de bani/pachet (20 tigarete), de la 1 ianuarie, respectiv de 60 de bani/pachet, de la 1 aprilie. Atfel, fumătorii vor trebuie să bage adânc mâna în buzunar.

Prețul însă este stabilit de producători în funcție de mai mulți factori, nu doar în funcție de acciză. TVA-ul, alte taxe plus acciza constituie 80% din preț, restul reprezintă costuri cu materiile prime, forța de muncă, distribuția, transportul, implementarea diverselor reglementări.

”În acest am avut costuri suplimentare cu implementarea sistemului de trasabilitate a pachetelor, anul viitor vom avea directiva plasticelor și tot așa. Ponderea taxelor este covârșitoare, dar fiecare companie își stabilește propria strategie de prețuri în funcție de diverse elemente specifice”, explică Gilda Lazăr, JTI, conform gandul.ro.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here