Emil Albotă: Planul Național de Redresare și Reziliență – un pas uriaș către un eșec lamentabil

Respingerea, de către Burexelles, a Planului Național de Redresare și Reziliență creat de actuala guvernare l-a stârnit pe deputatul de Olt Emil Albotă, care, într-o postare pe pagina sa de socializare, dezvoltă o critică dură la adresa celor care au pe mână finanțele țării.

„PNRR – un pas uriaș către un eșec lamentabil

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost respins la Bruxelles. Ministrul NEatragerii fondurilor europene ne anunță impertinent, dar cu o voce stridentă, că planul nu a fost respins, pentru că nici măcar n-a fost în stare să-l finalizeze. Și că, oricum, dacă va fi respins, de vină va fi…. cine credeți? …evident, PSD. Căci, nici asumarea n-a fost vreodată o virtute a miniștrilor USR.

Căzut în patima neputinței și incompetenței unui ministru remarcat pentru ZERO absolut în atragerea fondurilor europene, Planul Național de Redresare și Reziliență al României se îndreaptă, astfel, încet și sigur, către un eșec lamentabil.

Prezentat cu surle și trâmbițe ca pe un succes răsunător, Iohannis ne anunța în august 2020, că a reușit să obțină pentru România 80 de miliarde de euro, apoi 41, în februarie rămăseseră 30, astăzi, înțeleg că ar fi vorba de 29.2 milarde, printr-un plan promis a fi gata la sfârșitul anului trecut, apoi în aprilie, apoi la sfârșitul lunii mai.

Chinul conceperii acestui plan lăsat la mâna unor persoane incoerente în actul guvernamental – care au refuzat cu obstinație consensul politic, dialogul și implicarea actorilor sociali – ne arată ”mermeleala” tipic userito-penelistă care a încercat să ”calibreze” acest proiect național după chipul, asemănarea și culoarea politică a intereselor coaliției: puțin la USR, puțin mai mult la PNL și ce rămâne, la UDMR.

Cu alte cuvinte, PNRR devenise, în planurile lor meschine, o monedă de schimb pentru comisioanele pe care politrucii coaliției trebuie sa le plătească în teritoriu.

Comisia Europeană critică draft-ul creionat de guvernanți, acuză date tehnice depășite, respinge toate propunerile și-l trimite înapoi la ”origini”, iar ”mărețele” proiecte de irigații, gaze și autostrăzi dispar înainte să apară.

Liderii formulei guvernamentale anunță ”îmbunătățiri” ale planului, recunoscând, vrând-nevrând, că acesta este doar maculatură, fără viziune și care nu corespunde principiilor europene.

România pierde, astfel, startul accesării fondurilor europene pentru relansarea economică, dar Iohannis spune că nu e ”nicio catastrofă”, iar Ghinea că e prea ”chichiricioasă” Comisia Europeană.

În fața unei asemenea maniere de lucru superficiale, România poate pierde, iremediabil, șansa relansării economice oferită de Uniunea Europeană.

Atât s-a putut!”, a scris, pe Facebook, Emil Albotă.

Comisia Europeană s-a arătat nemulţumită de proiectele depuse pentru autostrăzi şi pentru sistemele de irigaţii în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, cerând părții române să ajusteze documentațiile depuse, astfel încât ele să întrunească toate condițiile impuse pentru finanțare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here