Relaxare de la 1 iunie. FACILITĂȚI pentru persoanele vaccinate. Lista măsurilor

La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate. 

Potrivit propunerilor făcute de Ministerul Economiei, masca nu ar mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%. Deocamdată, doar Clujul se apropie de un grad de vaccinare de 50%.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%, cu aceeaşi condiţie a vaccinării în proporţie de 50%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate, fără a se da detalii despre modul cum va fi verificat a est lucru.

Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

În cazul barurilor și restaurantelor, se elimină orice limitare privind capacitatea de servire, dar sunt înlocuite cu măsuri de distanțare. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Evenimentele mai mari de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate. Este vorba despre nunți sau botezuri.

Toate măsurile vor fi discutate cel mai probabil, vineri, în ședința Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor trece, se vor regăsi într-o nouă hotărâre de guvern, anunţă economica.net.

1. La 50% grad de vaccinare, masca nu mai este obligatorie în aer liber
2. La 50% grad de vaccinare, eliminarea restricțiilor de deplasare pe timpul nopții
3. La 70% grad de vaccinare, eliminarea obligativității purtării măștii în spațiile publice.

Măsuri – 1 IUNIE (5 MIL. vaccinați cu cel puțin o doză)

1. Anularea restricțiilor temporare privind călătoriile în scopuri turistice adoptate de statul român / Reîncadrarea călătoriilor cu scop turistic din neesențiale în esențiale.

2. Stabilirea unei limite fixe cuprinse între 400-500 a indicelui epidemiologic sub care cetățenii nevaccinați nu vor fi plasați în carantină la întoarcere în țară.

3. Eliminarea obligativității de a purta mască pe plajă și în zonele montane.

4. Industria hotelieră
se elimină limitarea gradului de ocupare. În prezent este limitat la 70%.
evenimentele din interiorul hotelului se fac fără restricții dacă participanții sunt vaccinați/testați/imunizați.
eliminarea restricțiilor privind utilizarea piscinelor din interior și exterior – acces pentru clienții hotelului vaccinați/testați/imunizați.

5. Baze de tratament balneo- climaterice

ridicarea restricțiilor impuse prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1078/2020 care restricționează la interior procedurile de aerosoloterapie și respectiv de hidrotermoterapie, care sunt proceduri de bază în tratamentul balnear pe bază de resurse naturale
redeschiderea piscinelor interioare (terapeutice sau clorurate natural sau artificial) pentru turiștii hotelurilor care dețin baze de tratament și centre wellness (cu respectarea măsurilor de distanțare în apă în funcție de suprafața apei sau de suprafața totală de odihnă, programarea accesului și asigurarea măsurilor de igienă specifice)
realizarea unui ghid clar de restricționare parțială a activității spa-urilor și piscinelor interioare din punct de vedere al capacității acestora (nu pe tipurile de proceduri), în funcție de incidența națională, dar mai ales cea locală, similar cum se procedează acum pe zona de restaurație

6. Baruri și restaurante

eliminarea limitării de 30%, respectiv 50% privind capacitatea de servire și înlocuirea lor cu măsurile de distanțare reglementate.
La incidența între 3 – 7.5/1000 restaurantele (inclusiv baruri, cafenele, cantine) rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate/testate/imunizate.

7. Evenimente

Redeschiderea sectorului de evenimente mai mari de 20 persoane (nunți, botezuri etc) sau petreceri private pentru persoanele vaccinate/imunizate/testate.

Conform surselor G4Media.ro, una dintre propunerile făcute vineri este relaxarea carantinei de noapte. Astfel, interzicerea circulației în timpul nopții, cu excepția situațiilor justificate, ar putea să fie aplicată de la ora 23 sau 24, în loc de ora 22 cum este în prezent.

Dacă această măsură va fi agreată, și operatorii economici vor putea să aibă un program mai lung decât în prezent, au precizat aceleași surse.

Persoanele vaccinate ar putea asista pe 22 mai la Cupa României la fotbal, care se va desfășura pe stadionul din Ploiești, potrivit unei propuneri USR PLUS: „Va fi cu titlu experimental, în perspectiva organizării Euro 2021, iar accesul pe stadion va fi permis până la maxim 50% din capacitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here