Ilegalitate cu terenul pe care autoritățile din Caracal l-au dat Ministerului Justiției pentru construirea unui penitenciar. Ministrul Justiției, interpelat în Parlament de deputatul de Olt Adrian Chesnoiu

Deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu l-a interpelat în Parlament, recent, pe ministrul Justiției, Stelian-Cristian Ion, pe subiectul terenului pe care autoritățile din Caracal l-au dat, în urmă cu 17 ani, Ministerului Justiției pentru construirea unui penitenciar. Nu doar că pe această suprafață nu s-a construit nimic, dar terenului i-a fost schimbată și categoria de folosință. Ilegal, spune  parlamentarul social-democrat.

Este vorba de un teren de 22,7 hectare care, ulterior, a ajuns în administrarea Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova. Nu doar că pe această suprafață nu s-a construit nimic, dar terenului i-a fost schimbată și categoria de folosință. Ilegal, spune  parlamentarul social-democrat.

Prin Hotărârea nr. 15/2004, Consiliul Local Caracal a aprobat trecerea, fără plată, a unui teren în suprafață de 22,7 ha din domeniul privat al municipiului și din administrarea consiliului local în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției – Direcția Generală a Penitenciarelor, pentru construirea unui penitenciar.

Trebuie precizat că terenul agricol era înregistrat în categoria de folosință pășune permanentă (islaz).

În baza Hotărârii nr.15/2004, Guvernul a emis Hotărârea Guvernului nr.1718/2004 în vederea predării suprafeței de teren agricol Ministerului Justiției, pentru administrare.

În anul 2009, în baza Hotărârii Guvernului nr. 817/2009, suprafața de 22,7 ha a fost transmisă din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor în administrarea Penitenciarului Craiova, ca suprafață de pășunat, urmând să fie demarate lucrările de investiții pentru noul penitenciar.

„Vă informez că penitenciarul nu a fost construit pe terenul în cauză, dar între timp acelui teren i s-a schimbat categoria de folosință în arabil, contrar prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente.

Faţă de cele relatate, vă rog, domnule ministru, să-mi specificați măsurile legale ce le puteți lua, în vederea transmiterii suprafeței de 22,7 ha, fost islaz, în domeniul privat al Municipiului Caracal, întrucât hotărârile de Guvern nu au produs efecte juridice (construcția noului penitenciar)”, se arată în interpelarea pe care Adrian Chesnoiu i-a adresat-o ministrului Justiției.

Subiectul a fost atacat, în 2017, și de senatorul Siminica Mirea, care l-a interpelat pe ministrul de atunci al Justiției, Tudorel Toader, căruia i-a reamintit de angajamentul luat de ministerul de resort pentru construirea unui penitenciar.

În 2018, Florin Iordache, pe atunci deputat de Olt, declara, în cadrul unui eveniment public, că proiectul privind construirea unui penitenciar la Caracal nu a fost abandonat și că pușcăria va fi construită.

Nu s-a întâmplat, însă, nimic.

În urmă cu șase ani, Primăria Caracal cerea Ministerului Justiției să returneze terenul administrației publice locale.

Nici în acest sens nu s-a întâmplat nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here