Calendar Ortodox 20 mai 2021. Sfânta care a fost prima femeie creștină din Europa

Calendar Ortodox 20 mai 2021. Potrivit Calendarului Ortodox, creștin ortodocșii de pretutindeni o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Lidia din Filipi, prima femeie creștină din Europa.
Aceasta a fost botezată în apele râului Zygakti, de către Sfântul Apostolul Pavel.

Sfânta Lidia din Filipi a fost prima creștină din Europa și primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Aceasta este menționată în Faptele Apostolilor, când Sfântul Apostol Pavel predică mai multor femei adunate la râul din apropierea cetății Filipi.

Una dintre acestea este Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, care se aproprie și îi mărturisește Sfântului credința și dorința de a deveni creștină. Astfel, Sfânta Lidia este numită și „cea întocmai cu apostolii”.

Potrivit faptelor relatate în Faptele Apostolilor, Sfântul Apostol Pavel plecat însoțit de Timotei, Sila și Luca. Așadar, Sfântul a plecat imediat în estul Macedoniei, unde s-a îndreptat spre Filipi.

În afara orașului respectiv, pe malul râului Zygaktis, se afla locul de rugăciune evreiesc. Acolo, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit pentru prima dată în Evanghelia în Europa.

Legat de Sfânta Lidia din Filipi, Faptele Apostolilor ne arată că ,,Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14).

Amintim că pe locul unde a avut loc botezul Sfintei s-a ridicat o mică biserică, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi. „De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem” (Faptele Apostolilor 16, 15).

Acesta este troparul Sfintei Lidia:

„Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filipi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.”

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here