Poluare MASIVĂ la marginea Slatinei de la incineratorul închis, mai multe luni, de Garda de Mediu/ VIDEO

O nouă poluare masivă la marginea Slatinei a avut loc, noaptea trecută, în zona incineratorului pe care Garda de Mediu Olt l-a închis, vreme de mai multe luni, pentru nerespectarea condițiilor impuse în autorizația de mediu și pentru alte abateri de la legislaţia de mediu. Totul a fost filmat cu telefonul mobil de un șofer care trecea cu mașina prin zonă și care a postat imaginile pe o rețea de socializare. Contactat telefonic de OLT-ALERT, administratorul firmei care deține incineratorul a spus că instalația de ardere a deșeurilor pe care o exploatează nu mai funcționează și că imaginile ar putea fi de la alte firme care au afaceri în proximitate sau că ar putea fi trucate. Mai mult, reprezentanta companiei susține că ar fi victima unei campanii menite să îi închidă afacerea.

Din cele două filmulețe postate se vede cum din furnalul incineratorului iese foc și un fum gros, lucru nefiresc în cazul unor arderi de deșeuri care respectă condițiile tehnice impuse de autoritățile de mediu.

„Gaze, gaze pentru cetățenii Slatinei. Să vadă și lumea ce se întâmplă la fostul abator. Din cauza întunericului de afafră nu se vede atât de dens fumul în filmare, dar noi de aici îl vedem și cum ies flăcările pe coș. Aer «curat» pentru municipiul Slatina”, a comentat, în timp ce filma, cel care a postat filmulețele pe o rețea de socializare.

Contactat telefonic de OLT-ALERT, administratorul firmei care deține incineratorul, Eugenia Ciucă, a spus că instalația de ardere a deșeurilor pe care o exploatează nu mai lucrează și că imaginile ar putea fi de la alte firme care au afaceri în proximitate sau că ar putea fi vorba de imagini trucate.

„În zona aia sunt șase sau șapte societăți care ard cauciucuri, care ard gunoaie. Nu orice foc care arde e de la mine. Deci nu, dacă în zona aia iese fum nu iese de la mine, nu. Noi nu lucrăm, nu avem ce arde, oamenii mai ard deșeuri, le aruncă. De ce să îmi plătească mie, să vină să le ardă, când pot să le arunce? Vedeți că pun (imagini pe Facebook – n.r.) și mai vechi, și de la alții. Furnale care merg sunt multe să știți, și pe la Cărbunoase, și pe la topitorii. Sunt foarte multe furnale de genul ăsta. Vreți să vă trimit și eu? Îmi trimiteți unul simplu și eu pun fumul pe el. Oamenii ca noi mai au și dușmani, sau sunt oameni care nu au ce face, de ce să muncești? Mai bine stai și faci rău”, a spus Eugenia Ciucă.

Ea e contrazisă chiar de șeful Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacșa, care afirmă că, în urmă cu două zile, firma administrată de femeie a fost amendată după ce o echipă de comisari de mediu a surprins incineratorul funcționând iarăși cu încălcarea normelor de mediu.

„Dacă spuneți că pe furnal ieșea flacără nu este în regulă. Să nu fie imagini vechi. Într-adevăr, până să fie închis scotea flacără pe coș. Noi am mai făcut o singură intervenție alaltăieri seară acolo, în intervalul 10.30 și 01.00 noaptea, a fost urmărit cum funcționa incineratorul de acolo de către o echipă, dar nu scotea flacără pe coș, ci scotea fum mai mult. Deci fum mai mult, dar nu flacără, și a fost sancționată firma cu 15.000 de lei pentru calitatea aerului. Din momentul în care vom vedea că pe coș va ieși flacără e clar că lucrurile se vor schimba total, că nu are voie să funcționeze așa”, a declarat Neacșa.

El mai spune că ceea ce s-ar fi putut întâmpla noaptea trecută nu se mai poate face nimic, pentru că este nevoie ca autoritățile în drept să constate la fața locului o neregulă pentru a aplica legea.

„Dacă cineva a observat acea flacără pe coș, trebuia să sune la 112 sau pe noi. Trebuie c echipa să constate la fața locului. Așa, pe imagini, nu putem să acționăm”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu Olt.

Firma care deține incineratorul de deșeuri periculoase de la marginea Slatinei, SC Xtreme Ecoenergy Group SRL, administrată de Eugenia Ciucă, a fost amendată în mod repetat de Garda de Mediu Olt, iar în octombrie 2020 instalația tehnologică a fost închisă. În februarie, acest an, compania a primit voie să redeschidă incineratorul, cu condiția să nu mai încalce legea.

Eugenia Ciucă afirmă însă că acțiunile întreprinse împotriva companiei sale pleacă de la interese economice private pe care cineva le-ar în zonă.

„Noi avem niște procese cu Garda de Mediu acum, să vedem ce zice legea. Acum ne judecă Facebook-ul, nu vedeți? Incineratorul a fost închis din octombrie (2020 – n.r.) până acum în februarie. Acum eu trebuie s-o iau de la zero cu contracte, cu tot, că eu am pierdut contracte cât am fost închisă. De fapt, asta s-a și vrut, să pierd totul. A fost o direcțiune să se ducă deșeurile în altă parte, prin închiderea mea. Asta e. M-au amendat, am plătit și am contestat. Acum să vedem ce zice legea”, a mai spus cea care deține și exploatează incineratorul.

Afacerile cu arderea deșeurilor periculoase sunt foarte profitabile. În 2019, compania Eugeniei Ciucă a înregistrat o cifră de afaceri de peste 3,2 milioane de lei și un profit net de peste 1,2 milioane de lei.

Și în 2020, SC Xtreme Ecoenergy Group SRL a depășit trei milioane de lei ca cifră de afaceri, înregistrând un profit net de peste 900.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here