Atenţie când găteşti vinete! Pot fi toxice pentru organism. Secretul pe care puţini îl ştiu

Puţină lume ştie că vinetele, foarte populare printre români mai ales în această perioadă, pot cauza şi probleme pentru organism. Cine nu trebuie să consume deloc vinete şi cum trebuie acestea gătite în mod corect, pentru a evita orice problemă medicală sau disconfort?

Vinetele sau pătlăgelele vinete sunt printre alimentele cele mai populare în rândul românilor. Nu există cineva să nu fi gustat vreodată zacusă, chiftele sau musaca făcute din vinete.

Vinetele au un conținut ridicat de solanină

Nu mulţi ştiu însă că vinetele pot fi şi periculoase pentru organism, chiar toxice, atunci când nu sunt gătite corect.

Vinetele au un conținut ridicat de solanină, la fel ca şi cartofii, iar această substanță poate avea efecte neplăcute asupra organismului. În cantităţi mari, solanina poate provoca febră, transpiraţie, somnolenţă, stări de vomă, greață, dureri de cap și crampe stomacale.

Mai grav, consumul regulat de solanină poate duce chiar și la aritmie cardiacă și stop cardiorespirator, potrivit monitorulcj.ro.

Cum trebuie alese şi gătite vinetele în mod corect?

Ai grijă ca vinetele alese să fie ajunse la maturitate şi nu tinere, pentru că acestea au un conținut mai ridicat de solanină. Sunt de preferat vinetele de dimensiuni mai mici sau potrivite, nu cele mai mari.

Mai mult, fii atent dacă vânăta are culoarea verde pe coajă, chiar şi pe o suprafaţă mică – evită-le şi pe acestea.

Vinetele nu trebuie prăjite, pentru că în acest mod ele generează substanțe toxice și devin cancerigene. Este recomandat să le coci la flacăra sau în cuptor. După copt, lasă vinetele la scurs; zeama care se scurge din ele este amară, semn al prezenței solaninei.

După ce fierbi vinetele, ai grijă să nu refolosești apa în care au stat și să le scurgi foarte bine înainte de gătire. Solanina este solubilă în apă, iar fierberea îndepărtează aproape complet această substanță.

Ce persoane trebuie să evite consumul de vinete?

Anumite persoane ar trebui să nu consume deloc vinete sau să le consume în cantităţi moderate, din cauza conţinutului de solanină.

Copiii, persoanele alergice și cei cu afecțiuni articulare ar trebui să mănânce o cantitate moderată de vinete.

Persoanele care au probleme cu reumatismul ar trebui să evite vinetele, deoarece alcaloizii din componentă lor au o acțiune inflamatoare. Ele nu ar trebui consumate deloc nici de persoanele care au gută, artrită, osteoporoză sau boli inflamatorii.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here