Cum vor beneficia familiile de deducerile la facturile de curent și gaze. Sunt mai multe condiții

Peste 12 milioane de români vor primi ajutor la plata facturilor energiei electrice în sezonul rece, începând cu 1 noiembrie. În funcție de consum, statul va acoperi o parte din costuri.

Se vor acorda compensări şi pentru gaze, unde regula va fi clară – facturile vor fi reduse cu 25%. Premierul promite și alte măsuri, în fața valului de scumpiri.

Florin Cîțu, premierul României: „În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluţie, dar important pentru mine este să nu distorsionăm foarte mult piaţa. Discuţia despre plafonarea la gaze, împreună cu Ministerul Energiei, Comisia europeană vor discuta”

La electricitate, statul va acoperi diferenţa între preţul mediu din piaţă şi cel mai mic preţ, însă DOAR pentru cei care un consum lunar de până la 200 de KWh, indiferent de furnizorul de energie electrică. Reducerea va varia aşadar în funcţie de consumul fiecărei familii.

Pentru o factură de 82 de lei, aferenta unui consum de 100 de kwh, statul va suporta 18 lei din ea, adică în final omul ca plăti 64 de lei. Autorităţile au calculat că peste 5 milioane de familii de romani vor beneficia de aceasta reducere. Ei sunt cei care au un consum lunar între 30 şi 200 de kwh pe lună. Acesta este pragul până la care se considera aceste facturi care vor avea o reducere în diferite proporţii. De asemenea, important de precizat este că pe facturi va apărea în mod clar această reducere şi omul nu va trebui să facă nimic pentru a beneficia de ea.

În schimb, la gaze, calculele vor fi mai uşor de făcut.

Virgil Popescu, ministrul energiei: „La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei până la un consum de 1200 mc toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25%.”

Autorităţile au calculat că peste 2 milioane de familii vor beneficia de reducerea facturilor la gaze, adică acele familii care au un consum de până la 1200 metri cubi pe an. La fel ca în cazul curentului, facturile vor veni cu discountul deja afişat, iar oamenii nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de el.”

Aceste măsuri urmează să intre în vigoare, prin ordonanță de urgenţă, de la 1 noiembrie, şi să fie valabile până la 31 martie.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here