Gheorghiță: ”Prin vaccinare, vom transforma o boală care ucide sute de oameni pe zi într-o viroză banală”. Situația pe județe

Vaccinarea împotriva Covid-19 va transforma o boală care acum ucide sute de români în fiecare zi într-o banală viroză, a declarat marți Valeriu Gheorghiță.

Peste un milion de români s-au vaccinat în ultimile cinci săptămâni, iar dacă România păstrează ritmul actual de imunizare va avea peste 70% din populație vaccinată împotriva Covid-19 până la sfârșitul anului, a anunțat marți colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19.

Dacă se va ajunge aici, vom avea de 20 de ori mai puține decese decât în prezent, precizează medicul.

Gheorghiță a arătat și de această dată că vaccinarea reprezintă singura soluție avută la dispoziție pentru eradicarea pandemiei.

”Vom transforma o boală care ucide sute de oameni pe zi într-o viroză banală- acesta este beneficiul vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, ”dacă ritmul actual se menține, până la sfârșitul acestui an am putea depăși o rată de 70%” a populației vaccinate. Asta ar însemna că România va atinge, practic, ”imunitatea de turmă”, iar pandemia va fi depășită.

Medicul Gheorghiță a afirmat că din 24 septembrie până în prezent s-au vaccinat peste un milion de persoane, din care mai bine de 450.000 numai în ultima săptămână.

Aproape 60% dintre bucureșteni s-au vaccinat, în timp ce la Suceava rata e sub 24%

La această dată, s-au vaccinat cu ambele doze circa 6 milioane de români, ceea ce duce rata națională de imunizare împotriva Covid-19 la 33%.

Există însă diferențe uriașe la nivel de județe. Cea mai rată de vaccinare se înregistrează în București, unde aproape 60% din populația peste 12 ani s-a imunizat împotriva Covid-19.

Mai este un singur județ unde s-a depășit 50%: în Cluj s-au vaccinat peste 52% dintre locuitori.

În rest, în 11 județe avem un procent între 40 și 50, în 65% din județe s-au imunizat între 30 și 40% din populație, iar în 19% din județe între 20 și 30, arată Valeriu Gheorghiță.

Potrivit datelor prezentate de CNCAV, cea mai mică rată de vaccinare din România se înregistrează în județul Suceava, unde mai puțin de 24% din populație s-a imunizat împotriva Covid-19.

80% din cei vaccinați recent au sub 60 de ani

În aceste condiții, România are acum 5,97 milioane de persoane vaccinate cu schema completă, ceea ce reprezintă 41% din populația sa adultă sau 33% din populația totală.

”Din păcate, nu cred că vom ajunge într-un moment în care să spunem că am ajuns să convingem 100% din populație de beneficiile vaccinării”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a remarcat interesul foarte mare al tinerilor pentru vaccinare: 80% dintre cei care s-au vaccinat în ultimele săptămâni sunt persoane cu vârste sub 60 de ani.

Maximul atins de România a fost de peste 128.000 de persoane vaccinate într-o zi, săptămâna trecută, interesul menținându-se ridicat și în zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here