E obligatoriu de luni, 20 decembrie! Rafila a spus clar: Am luat primele măsuri

Alexandru Rafila a vorbit după ședința de Guvern de astăzi despre ceea ce s-a discutat la Bruxelles în cadrul conferinței miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană. El a spus că în cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe încurajarea vaccinării cu a treia doză și pe formularul de locație a pasagerului.

Ministrul Sănătății a declarat în urma ședinței de Guvern de miercuri, 8 decembrie și în contextul conferinței miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană de marți că noua tulpină Omicron a ridicat îngrijorare la nivelul blocului comunitar. Printre principalele măsuri pe care Alexandru Rafila le-a menționat se numără încurajarea vaccinării și formularul de locație a pasagerului (FLP).

„Ne pregătim pentru situația generată de apariția noii tulpini emergente și știți că am participat la conferința miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană. Acolo s-a exprimat îngrijorare pentru circulația acestei tulpini în spațiul comunitar și principalele lucruri care s-au discutat sunt încurajarea populației pentru vaccinarea cu doza a treia, care să ofere un status imun și să nu pună probleme chiar în cazul infectării unora dintre pacienți. Chiar și vaccinați se poate întâmpla acest lucru și am văzut asta în cazul celor trei persoane venite din Africa de Sud, vaccinate în prealabil. Din fericire formele sunt foarte ușoare”, a spus ministrul Sănătății.

Amintim că, Alexandru Rafila a participat, marţi, la Bruxelles, la o reuniune privind coordonarea măsurilor europene în vederea detectării şi a controlului răspândirii noii variante Omicron a SARS-CoV-2 şi achiziţionarea, prin procedură comună la nivelul UE, a terapiilor COVID-19.

De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit și despre formularul de locație a pasagerului, care va deveni obligatoriu în Uniunea Europeană și reprezintă de fapt o măsură suplimentară care va permite „să se poată lua o măsură de sănătate publică care să răspundă nevoii din acel moment”.

„Cel de-al doilea lucru, care va deveni cel mai probabil obligatoriu în spațiul Uniunii Europene și pe care noi l-am anticipat și am luat primele măsuri, este legat de formularul de locație a pasagerului. Intenționăm să-l introducem în utilizare începând cu data de 20 decembrie, ca o măsură suplimentară care să permită identificarea rapidă a persoanelor infectate, a contacților acestor persoane și să se poată lua o măsură de sănătate publică care să răspundă nevoii din acel moment”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Înaintea ședinței de Guvern, ministrul Sănătăţii sublinia că înlesnirea unora dintre restricţiile stabilite în contextul pandemiei trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie.

Alexandru Rafila a mai precizat că toţi operatorii economici trebuie să respecte legislaţia în ceea ce priveşte măsurile de protecţie şi gradul de ocupare al unităţilor pe care le gestionează.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here