Ce sfinți sunt pomeniți, azi, în calendarul ortodox. Viața plină de minuni a unei sfinte mucenițe

Astăzi, 13 mai, este amintită în calendarul ortodox, alături de alți nouă sfinți, Sfânta Muceniță Glicheria. 

Sfânta Glicheria a trăit în secolul al II-lea, în timpul împăratului Antonin și a guvernatorului Savin. Sfânta Glicheria a fost fiica unui guvernator român. După moartea tatălui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus. Refuză și la rugăciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus și a sfărâmat-o. Prefectul a poruncit să fie bătută și aruncată în temniță. Dorea că Glicheria să moară prin înfometare. Însă, îngerul Domnului se pogora din cer și îi aducea hrană. Temnicerul Laodicius văzând această minune, L-a mărturisit pe Hristos în față prefectului. Pentru această mărturisire temnicerului i se va tăia capul.

Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieșit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfânta muceniță și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din sfintele ei moaște curgea mir înmiresmat, care vindecă tot felul de boli grele.

Troparul Sfintei Mucenițe Glicheria
Glasul 4

Mielușeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Ține, Mirele meu, te iubesc și pe Ține căutăndu-Te mă chinuiesc și împreună mă rastignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Ține, că să împărătesc întru Ține; și mor pentru ține, că să viez pentru Ține; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Glicheria
Glasul 3

Fecioara astăzi…
Pe Fecioara și de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ți-ai păzit fecioria ta nestricată, și din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru această Glicheria, cu îndoită cununa, te-a încununat pe ține Hristos Dumnezeu.

Tot astăzi se face pomenirea:

– Sfântului Mucenic Laodichie;
– Sfântului Cuvios Serghie Mărturisitorul;
– Sfântului Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei;
– Sfântului Sfințitului Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei;
– Sfântului Cuvios Nichifor, preotul Mănăstirii Efes;
– Sfântului Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Mănăstirii Ivirilor din Aton;
– Sfântului Cuvios Ioan Iviritul;
– Sfântului Cuvios Gheorghe Iviritul;
– Sfântului Cuvios Gavriil Iviritul și a monahilor sfinților cuviosi mucenici iviriti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here