Muzeul Județean Olt – 70. Lansări de carte și o expoziție cu obiecte arheologice descoperite la Romula-Reșca/ VIDEO

Muzeul Județean Olt a continuat, sâmbătă, seria manifestărilor cu prilejul împlinirii a 70 de ani de existență.

În holul de onoare al instituției a fost lansat volumul Romula. Seria de rapoarte arheologice. Raport privind cercetările arheologice din anul 2013 (ediție bilingvă, română-engleză, apărută la Editura Casa Cărții de Știință, 2022), prilej cu care managerul muzeului, George Smarandache, a prezentat invitații speciali ai instituției-gazdă.

Publicul s-a bucurat de prezența unor mari personalități în domeniul istoriei, precum prof. dr. Eugen Nicolae, directorul Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” București al Academiei Române, prof. univ. dr. Petre Gherghe, de la Universitatea din Craiova și de conf. univ. dr. Mircea Negru, de la Universitatea Spiru Haret din București, Universitatea din Bucuresti, membru asociat CICSA și lector univ. dr. asociat al Universității din Craiova, coordonatorul volumului, responsabilul șantierului arheologic Reșca-Romula (2003-prezent), care au prezentat volumul, vorbind de importanța obiectelor descoperite pe acest site arheologic.

A fost lansat, de asemenea, catalogului expoziţiei ROMVLA, cuprinzând rezultatele cercetărilor arheologice din perioada 2013-2018 și publicat în română și engleză de Editura Casa Cărții de Știință. Au vorbit conf. univ. dr. Mircea Negru, cercetătorul științific I dr. Cristian Schuster (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” București al Academiei Române) și arheologii Florin Ciulavu și Mihaela Bleoancă, de la Muzeul Județean Olt.

De altfel, piesele cuprinse în catalog au și fost expuse publicului în cadrul unei expoziții de de excepție.

Totodată, azi-noapte Muzeul Județean Olt a fost deschis publicului, care a putut vizita secțiile instituției gratuit, în cadrul Nopții Muzeelor.

Manifestările vor continua luni și miercuri, după cum urmează:

Luni 16 mai 2022, ora 11,00 și marți 17 mai 2022, ora 11,00

1. Ateliere de restaurare și pictură pe sticlă – elevi de la Colegiul ”Nicolae Titulescu” – prof. Adriana Vâlcea (parteneriat), în incinta Muzeului Județean Olt.
Alături de elevi vor participa specialiști ai instituției-gazdă și invitați (parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Olt, Colegiul Național ”Nicolae Titulescu”)

2. Vizite la muzeu și la Galeria de artă ”Artis”- organizare pe secții.

Miercuri 18 mai 2022, ora 11,00 – 18,00 – Ziua Internațională a Muzeelor

1. Tema națională: ”Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați” – eveniment organizat la Secția de Etnografie de la Chilia, Făgețelu, Colecția „Nicolae M. Nica”. Vor fi momente dedicate eforturilor meșterului popular Nicolae Nica în păstrarea și promovarea bunurilor culturale specifice zonei, amenajării secției muzeale, etalării și promovării patrimoniului cultural existent în colecție.
2. Expoziția de artă plastică realizată de artistul plastic Cătălin Popa la Galeria de Artă ”Artis” din Slatina;
3. Ateliere de desen și pictură, realizate în incinta muzeului și în parcul din fața muzeului. Vor participa, alături de public, elevi de la colegiile ”Radu Greceanu” și ”Nicolae Titulescu”.
4. Vizite la muzeu și la Galeria de artă ”Artis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here