Devoalarea mesajului vizual la Muzeul Câmpiei Boianului ”Traian Zorzoliu” sau pasiunea pentru fotografie a artistului Marcel Duțu/ FOTO

Zilele orașului Drăgănești-Olt au fost marcate în acest an de numeroase evenimente cultural – artistice desfășurate în intervalul 30 septembrie – 2 octombrie.

Programul activităților a fost încheiat cu o expoziție de tehnică foto-video și artă vizuală foarte interesantă, intitulată ”Camera obscură” și semnată de profesorul de artă Marcel Dutu, artist vizual și fotograf, membru al UAP Râmnicu Vâlcea.

Rivalizând cu marile colecții de tehnică foto din centrele artistice importante ale României, Marcel Duțu reușește să atragă atenția publicului dragăneștean printr-o latură inedită a personalității sale, respectiv pasiunea pentru fotografie, film și dispozitive tehnice, aspect ce trădează o parte relevantă din creativitatea și inteligența unui artist prolific ce-și hrănește inspirația atât din tradiția artelor vizuale moderne cât și din principiile de funcționare a mecanismelor mecanice ori electronice, ultimele dintre acestea regăsindu-se în creațiile sale din ultima decadă.

Cu o activitatea artistică considerabilă în spațiul cultural al Olteniei, ce include zeci de expoziții personale, de grup ori tabere de creație, Marcel Dutu a adus în fața publicului colecția personală de tehnică foto-video, de unde decurge și titlul expoziției ce a avut loc în spațiul de la subsolul Muzeului Câmpiei Boianului. Alături de colecția de peste 100 de camere foto-video și tehnică de laborator foto, autorul a expus și lucrări de artă plastică din ultima perioadă a creației sale ce este marcată de cromorfeme ce surpind prin ineditul soluțiilor de ordin tehnic și ilustrează preocuparea lui Marcel Duțu pentru aglutinarea volumetriei cu tehnicile picturii informale ori ready-made-ul de origine suprarealistă.

Expoziția a fost deschisă de dna Mihaela Lală, directoare a Muzeului Câmpiei Boainului „T. Zorzoliu”, inițiatoarea acestei activității, precum și membră a echipei de coordonare a programului „Zilele orașului Drăgănești-Olt”. Ulterior prezentării evenimentul a continuat cu prezentarea minuțioasă a artistului Marcel Duțu, care a inlcus exemplificări și demonstrații de tehnică foto-video analogică foarte apreciate de publicului prezent, precum și o trecere în revistă a principalilor fotografi care si-au desfășurat activitatea în Drăgănești-Olt, printre care se numără: Matei Kasper Schneider, Vasile Popescu sau Teodor Cârnaru.

Un moment de mare încărcătură emoțională s-a petrecut la finalul expoziției când artistul Marcel Duțu a fost premiat cu Diploma de excelență pentru merite deosebite în activitatea culturală a Orașului Drăgănești-Olt.

De salutat prezența la eveniment a numeroase personalități din viața socio-culturală a orașului, printre care amintim; dna Liliana Durigo, coordonatoare a Bibliotecii „Dumitru Popovici”, dna Ileana Ciubuc, directoare a Casei de Cultură „Ileana Constantinescu” ori inconfundabilii Gabriel și Cristian Zorzoliu, ultimul exprimând cuvinte elogioase față de expoziția actuală, cât și despre întreaga activitate a profesorului Marcel Duțu, începută sub atenta privire a pictorului Traian Zorzoliu încă din perioada liceului.

La final trebuie adăugat că publicul a apreciat pozitiv, atât ineditul expoziției, dar mai ales expunerea detaliată a artistului Marcel Duțu, despre modul de funcționare a camerelor de fotografiat din prima parte a secolului al XX-lea ori dispozitivele tehnice de laborator fotografic, și s-a amuzat copios la vizionarea unor secvențe de desene animate proiectate cu ajutorul unui video proiector din perioada anilor ’70 fapt ce demonstrează că artele vizuale au un public numeros, dornic să se bucure de frumos, de imaginea  captată cu ajutorul camerei obscure sau de imaginea concepută și transpusă în artefacte de către creatorul vizual. Poate din acest motiv, dar și din faptul că o colecție de artă vizuală aduce un plus de personalitate urbană comunităților periferice, activitățile expoziționale trebuie să capete un caracter permanent și nu unul ocazional, planificat cu ocazia sărbătorilor anuale.

Până la acel moment se cuvine a exprima aprecierile noastre pentru inițierea acestei expoziții, dar mai ales pentru inspirația echipei de muzeografi de la Muzeul Câmpiei Boianului ”Traian Zorzoliu” de a pune arta vizuală la locul cuvenit cu tradiția împământenită de fondatorul instituției.

Cătălin Podoleanu, 2 octombrie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here