La marginea Slatinei, pe strada Recea, prinde viață un complex rezidențial după toate canoanele în domeniu, pornit de o femeie din București după o idee încolțită în mintea ei încă din 2007, când, împreună cu niște oameni de afaceri germani, a realizat un studiu de piață care a arătat că Slatina va avea o bună dezvoltare în timp. Lucru care s-a și întâmplat. Așa că, pe un teren de un hectar și jumătate, achiziționat atunci, pe strada Recea, la numărul 10, au început, în 2021, lucrările la „Recea River Rezidence”, un complex care va cuprinde cinci blocuri de lux, cu garsoniere și apartamente la prețuri accesibile, spații comerciale, foarte multe locuri de parcare, un parc, un loc de joacă pentru copii și, evident, necesarele spații verzi..
Piața dezvoltatorilor imobiliari este una la început în Olt, cu câteva afaceri timide conduse de bărbați, singura femeie apărută în peisajul local al acestui gen de business fiind Oana Crețu, avocat de carieră în București și cea care creează „Recea River Rezidence”. Deși este loc pentru toată lumea pe piață, câțiva dintre puținii actori concurențiali au început să-i pună bețe-n roată acesteia, aruncând în stânga și-n dreapta zvonuri menite să-i decredibilizeze afacerea, poate și pentru faptul că imobilele construite de ea la marginea Slatinei răspund tuturor exigențelor de calitate și au și prețuri sub cele ale concurenței. Dovadă sunt cele câteva zeci de apartamente vândute deja în primul bloc finalizat din seria celor cinci care urmează să fie ridicate pe strada Recea. Iar cei care și-au achiziționat locuințe acolo sunt foarte mulțumiți.
În acest context, am realizat un dialog cu cea care spune că nu se va lăsa doborâtă de concurența murdară care s-a pornit împotriva ei pentru simplul fapt că face parte din categoria oamenilor convinși că adevărul răzbate mereu.
OLT-ALERT.RO: Ce legături aveți cu Slatina? Cum a pornit ideea realizării unui complex rezidențial de lux aici?
OANA CREȚU: Nu am avut o legătură anume cu Slatina. În anul 2007, am făcut un studiu de piață, împreună cu niște oameni de afaceri din Germania, iar rezultatele studiului au arătat că Slatina este orașul care în viitor se va dezvolta, așa încât am luat această decizie. Am cumpărat un teren de un hectar și jumătate atunci, în 2007, și, într-adevăr, Slatina s-a dezvoltat în timp.
Văzând că populația este în creștere, că șomajul este pe minus, că vin tot mai mulți oameni în Slatina din comunele învecinate și au nevoie de locuințe și că deficitul de locuințe este foarte mare, am început să demarez etapa documentelor pentru obținerea autorizațiilor de construire.
Am început cu sistematizarea încă din anul 2021 și construirea primului bloc care s-a și finalizat și în care s-au mutat deja 30 de familii. Ne grăbim, acum, să facem un loc de joacă pentru că multe dintre aceste familii, tinere, au copii.
Apoi am început, mai departe, construirea celorlalte patru blocuri, care sunt în curs de edificare.
OLT-ALERT.RO: Câte locuințe cuprinde blocul finalizat?
OANA CREȚU: Blocul, structurat pe cinci etaje și dotat cu lift, are 47 de locuințe de toate tipurile, garsoniere și apartamente de două, trei și patru camere, iar prețurile sunt accesibile.
OLT-ALERT.RO: Avem o piață concurențială în acest domeniu?
OANA CREȚU: Da, există o piață concurențială care este foarte mică, sunt doar câțiva dezvoltatori în debut, piață dominată de bărbați. Ei, și unii dintre aceștia s-au simțit foarte „atacați” de prezența mea: cum să vină o femeie să concureze cu ei?! Și culmea este că această femeie face un complex imobiliar de 250 de apartamente, cu spații comerciale, cu parc, cu locuri de joacă pentru copii – adică un adevărat complex imobiliar, cu tot ce trebuie. Și au încercat pe toate căile să îmi pună piedici, să arunce în piață zvonuri neadevărate despre mine, că sunt în faliment, că nu este canalizare aici unde construiesc eu, că nu există transport public, că aici a fost o groapă cu umpluturi.
Am aflat asta de la oameni care au intrat în contact cu unul sau altul dintre dezvoltatori, pentru achiziționarea unei locuințe. Au fost sfătuiți să nu vină la mine și li s-a înșirat toate acele neadevăruri.
Or, nici pe departe, aceste lucruri nu se adeveresc. Canalizare pe strada Agricultorului este, pe strada Recea este, și, mai nou, există și transport public în această zonă.
În privința așa-zisului faliment, la fel, nici pe departe. Noi suntem într-un proiect finanțat de către o bancă serioasă, avem eșalonare pentru finanțarea tuturor blocurilor, deci o finanțare treptată, pentru că așa dă banca bani, treptat, pe măsură ce se lucrează și pașii proiectului se concretizează. Deci nu se poate vorbi de faliment, este un zvon mincinos menit să sperie oamenii. Să sperii clienții ca să nu își ia o locuință de calitate cu astfel de zvonuri mincinoase, e ceva strigător la cer. Clientul trebuie să fie lăsat să își aleagă unde dorește el o locuință care îi place. Concurența adevărată se bazează pe ceea ce oferi tu mai bun decât celălalt, nu încercând să discreditezi mințind.
În privința acelor umpluturi, am găsit câteva, dar am făcut studii geo, am forat, le-am scos, le-am dat unei societăți care avea aviz de la Mediu, am înlocuit acea bucată de teren cu pământ de construcții, cu argilă compactată cu cilindru compactor și așa mai departe. Am făcut totul ca la carte, soțul meu fiind arhitect, socrii mei, la fel.
Noi dorim să facem ceva aici foarte responsabil. Nu e singurul proiect de genul ăsta pe care îl facem, avem o tradiție chiar, aș putea spune. Noi am dezvoltat și în Pipera, în București, când acolo era un câmp, avem experiență. De fapt, asta înseamnă să fii dezvoltator, să dezvolți urbanistic o zonă virgină, nu? Nu să te duci între niște blocuri să faci și tu un bloc și să fii deranjat apoi de o femeie care face o treabă temeinică și care vinde mai ieftin, pentru că eu am cele mai bune prețuri din piață, mai bune chiar și decât ale locuințelor vechi, iar calitatea imobilelor noastre este, și ea, cea mai bună din piață. Spun asta fără să mă laud, pentru că spun un adevăr. Noi avem rezistența blocurilor dusă la nivel maxim, iar finisajele sunt de înaltă calitate. Pereții sunt toți din cărămidă, nu avem rigips, așa cum se obișnuiește în multe alte cazuri. Termopanele sunt Salamander, cu geam tripan, avem gresia și faianța din Spania, calitatea întâi, avem parchet nemțesc, pentru trafic intens, rezistent la apă, avem uși de la Bella Casa.
În plus, construcțiile noastre sunt realizate de către muncitorii din Bolintin. În zona Bolintinului, se știe foarte bine, sunt cei mai buni constructori, care au tradiție, din generație în generație, în acest domeniu. Tencuiala o avem făcută manual, nu mecanizat, ceea ce înseamnă în timp o rezistență mult mai mare.
Ca element suplimentar, la subsolul blocului avem rezervoare cu apă, așa încât, dacă pică rețeaua publică de alimentare cu apă, blocul nu rămâne fără apă curentă. Asemenea dotare o vor avea și celelalte blocuri pe care le construim. În plus, avem un sistem performant anti-incendiu.
OLT-ALERT.RO: Cum reușiți asta, să faceți calitate superioară și să vindeți mai ieftin?
OANA CREȚU: Este simplu. Toate materialele le-am adus direct de la importatori din București la un preț mai bun, pentru că eu cumpăr materiale de la ei din anii ’90. Fiind clientă veche, furnizorii îmi acordă un discount pe măsură. În acest fel, eu îmi permit să vin cu un preț mai mic la locuințe, pentru că și prețul achiziției de materiale este mai mic. Mi se acordă un discount și eu duc acest discount în preț, nu încerc să profit de pe urma acestui avantaj pentru că nu ar fi corect.
OLT-ALERT.RO: Cum procedați în procesul de vânzare, acordați asistență celor care merg pe varianta creditelor?
OANA CREȚU: Dacă, să zicem, cumpărătorul are nevoie de creditare de la bancă, noi îl asistăm și îl ajutăm se obțină creditul cât mai repede și pe formula cea mai ieftină, în sensul că avem și programul Prima Casă. O familie tânără, cu 5% din valoarea apartamentului, poate obține diferența de preț cu dobândă destul de bună, pentru că este subvenționată de Guvernul României, să își cumpere prima locuință. Deci avem posibilitatea să ajutăm cu finanțarea.
Altfel, sunt și persoane care au un buget ce le permite să își cumpere direct locuința.
Cetățenii care lucrează în altă țară și locuiesc acolo vin cu un avans și apoi plătesc treptat, până când se termină blocul următor. Când locuința este gata ea este plătită deja și beneficiarul se poate muta. Asta poate dura doi sau trei ani de zile și plata se face pe durata acestei perioade.
OLT-ALERT.RO: Intenționați ca, pe viitor, să demarați și alte proiecte?
OANA CREȚU: Am câteva idei de viitor. Mi-ar plăcea să fac un soi de mall, cu un parc de distracții și, de jur-împrejur, să construiesc câteva viluțe. Există foarte bune oportunități în acest sens, dar nu vreau să dezvălui detalii deocamdată.
OLT-ALERT.RO: În ciuda concurenței neloiale, veți continua, deci, să construiți în zonă.
OANA CREȚU: Mi-ar plăcea să fac asta, în ciuda acestei concurențe neloiale, da! Așa cum o să duc la capăt și „Recea River Rezidence”. Nimic și nimeni nu mă poate opri!