Numărul infracțiunilor de violență domestică, în creștere la nivelul județului Olt. Poliția face eforturi pentru diminuarea fenomenului

Numărul infracțiunilor de violența domestică este în creștere la nivelul județului Olt, arată cele mai recente date oficiale. Poliția face eforturi pentru diminuarea fenomenului, spune Adrian Bărbulescu (foto), ofițer coordonator al Compartimentului de ordine publică din cadrul Poliției Slatina.

O statistică prezentată de Adrian Bărbulescu în cadrul Conferinței naționale de promovare a serviciilor specializate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, organizate recent la Slatina de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în primele 10 luni ale anului în curs au fost înregistrate nu mai puțin de 776 de cazuri de violență domestică la domiciliile protagoniștilor, cu 52 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce infracțiunile de acest tip săvârșite în spațiul public au scăzut de 122 de cazuri în 2022, la 99 în 2023.

Referitor la situația ordinelor de protecție, la data de 1 ianuarie 2023 se aflau în lucru 93 de astfel de documente, 75 la solicitarea victimelor și 18 la solicitarea altor instituții abilitate. În perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2023, au fost emise 174 de ordine de protecție, 138 la solicitarea victimelor, 19 la solicitarea procurorilor și 17 la solicitarea altor instituții publice. Au fost soluționate 154 (146 la expirarea termenului legal, patru la soilcitarea victimei, iar patru au fost revocate la cererea persoanelor împotriva cărora a fost dispus ordinul de protecție).

„La nivelul județului Olt, în primele 10 luni din 2023 au fost emise 238 de ordine de protecție provizorii, 235 la solicitarea victimelor și trei la solicitarea unor instituții. Dintre acestea, 107 au fost transformate în ordine de protecție. 224 au fost confirmate de procuror. 157 au fost emise pentru oameni din în mediul urban, 67 pentru oameni din zona rurală, iar în 14 cazuri s-a dispus încetarea măsurilor de protecție de către procuror”, se arată în datele prezentate la conferință.

După locul comiterii faptelor, dintre cele 238 de ordine de protecție provizorii emise în primele 10 luni ale anului în curs, 165 au fost emise în mediul urban, iar 73 în mediul rural.

„Avem de-a face cu un fenomen în creștere, dar Poliția face eforturi de zi cu zi pentru diminuarea acestuia. Îmbucurător este că numărul victimelor care solicită ajutorul nostru este, și el, în creștere, dovadă că oamenii au mai multă încredere în Poliție”, a declarat Adrian Bărbulescu.

La nivel național, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,85%, față de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.