Ședințele Consiliului Local Balș vor fi transmise live, pe Facebook, a anunțat, ieri, primarul orașului, Cătălin Rotea.
De altfel, ieri a fost și prima ședință transmisă live pe Facebook. Este vorba de o ședință extraordinară cu un singur proiect de hotărâre pe ordinea de zi, respectiv proiectul de hotărâre privind actualizarea documentației tehnico-economice și aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați în vederea realizării investiției „Creșterea performanței tehnice pentru clădirea Primăriei Orașului Balș” și a proiectului tehnic.
Transmiterea live a ședințelor CL Balș a fost, de altfel, o promisiune a actualului primar al orașului, la începutul mandatului, însă, explică acesta, abia acum primăria are la dispoziție tehnica necesară pentru acest proces.
„Le cer scuze celor care se uită acum la noi pentru că atunci când am depus jurământul, am făcut două promisiuni; una că vom transmite toate ședințele consiliului local live, și a doua că, o dată la trei luni, voi face o informare publică cu toate proiectele, cu tot ce se întâmplă în acest oraș. De a doua promisiune m-am ținut, de prima nu m-am ținut, pentru că nu am avut tot timpul mijloacele tehnice necesare. Dar, de azi, pentru că avem tehnica necesară, vom transmite toate ședințele de consiliu live, pentru ca toate lucrurile să fie foarte clare”, a explicat Cătălin Rotea.
Cu această ocazie, edilul a demontat și o încercare de manipulare venită din partea PNL Balș, care, într-o postare pe pagina de socializare a organizației, a acuzat primăria de lipsă de transparență și că instituția a majorat de trei ori prețul investiției privind anveloparea sediului primăriei.
În live-ul de ieri, Cătălin Rotea a reamintit că proiectul a fost apobat întâia oară în 2021, că de atunci prețurile pentru materiale de construcție, manoperă, echipamente și montaj aproape s-au dublat, că valoarea actualizată a investiției, de 9.422.294,38 lei, cuprinde și o marjă de 20 la sută care ar urma să fie accesată în eventualitatea unor situații neprevăzute, așa cum a fost pandemia de COVID sau cum este, acum, războiul din Ucraina.
Mai mult, a precizat edilul, în 2022 s-a schimbat metodologia de calcul cu privire la eficiența energetică, iar aproape jumătate din sumă (în jur de 4 milioane lei) vor fi folosiți pentru achiziția de utilaje (boilere, cazane, instalații de încălzire și de ventilație, pompe și 370 mp de panouri fotovoltaice).
Proiectul a fost depus, în 2021, la Administrația Fondului pentru Mediu, s-a semnat contractul de finanțare, a fost scos la licitație în trei rânduri și nu s-a prezentat nimeni, pentru că lucrarea era, atunci, subevaluată în raport cu prețurile pieței. Contractul de finanțare a fost reziliat, iar proiectul va fi depus, chiar azi, pe Programul Operațional Regional, pentru obținerea de fonduri europene, cu o cofinanțare de doar 2% (la AFM aceasta ar fi de 10%).
„Președintele vremelnic interimar al PNL Balș, care activează în domeniul construcțiilor, sigur știe toate aceste lucruri și nu ar fi trebuit să încerce manipulări sau dezinformări. PNL Balș nu poate opri acest proiect, cum nu poate opri nici unul dintre proiectele pe care le fac”, a concluzionat Cătălin Rotea.