Miercuri după-amiază a fost marcat sfârșitul expoziției de artă plastică contemporană „3+3+3=9”, găzduită, vreme de aproximativ trei săptămâni, de Galeria Artis din Slatina a Muzeului Județean Olt.
Cu o bogată paletă de preocupări și expresii plastice transpuse în pictură, grafică, ceramică, expoziția a cuprins 37 de lucrări ale unor artiști din Olt, din generații diferite, fiind prima expoziție de acest fel la nivel local.
În cuvântul său, Cristina Bacicu-Botez, una dintre cele mai experimentate și valoroase artiste din Slatina, ea însăși participantă cu lucrări în expoziție, a dezvăluit că aceasta a fost organizată cu totul și cu totul întâmplător, după ce câțiva artiști bucureșteni, care ar fi trebuit să expună pe simezele galeriei din Slatina, din motive obiective, nu au putut ajunge cu lucrărilr în municipiul-reședință de județ.
„Expoziția s-a născut printr-o întâmplare fericită. Artiștii bucureșteni care ar fi trebuit să ocupe spațiul galeriei, din motive bine întemeiate nu au mai putut să vină cu lucrările. Și atunci ne-am asumat această minunată întâmplare, să expunem toți ai noștri, să demonstrăm că se poate și așa.
Este prima oară când expunem în această formulă și am ales numărul magic trei, «3 + 3 + 3 = 9», nu pentru că am vrea să limităm numărul artiștilor la nouă, existând jocul acesta de multiplu de trei, ci pentru că mi s-a părut că o cifră poate fi mai flexibilă și mai modelabilă pe viitor, deci putem să mai adăugăm, să mai facem diverse formule și jocuri matematice.
Este o expoziție, după părerea mea, de calitate. Toți artiștii au studii de specialitate, toți artiștii lucrează autentic, cercetează, au felul de experimente, deopotrivă etnice, ideatice etc. Și așa se face că putem să avem o panoramă a artelor contemporane din zonă, acoperind foarte multe domenii: instalații, ceramică, grafică, pictură. Prin urmare, există un potențial extraordinar de valoros în zonă și ar trebui pus în valoare mult mai des și mult mai bine.
Mă bucur foarte mult că s-a întâmplat acest debut, că acest grup de nouă s-a coagulat mai mult sau mai puțin, cu atât mai mult, cu cât ceea ce putem constata este armonia prin contrast a acestei expoziții. Pentru că fiecare artist are universul său propriu, fiecare se exprimă și dă curs ideilor care îl motivează. Nu este ușor să armonizezi prin contrast artiști atât de diferiți, dar e o promisiune pentru viitor. În afară de asta, paleta de generații este foarte stratificată; de la cei foarte, foarte tineri, până la cei mai maturi, reprezentăm diverse stiluri și diverse experimente plastice. Ca dovadă că a fost o expoziție interesantă și degrabă aranjată, lipsesc și etichetele lucrărilor. Tocmai că fiecare dintre artiști are un stil al lui care poate fi recunoscut, identificat și admirat”, a spus Cristina Bacicu-Botez.
Pe simezele slătinene au expus, alături de Cristina Bacicu-Botez, Felicia Burdulea, Marius Cioc, Marcel Duțu, Luana Ivan, Cătălin Popa, Cătălin Podoleanu, Paul Tudor-Balș și Elena Adriana Vâlcea.