Zeci de persoane din Caracal, ridicate de DIICOT pentru trafic de minori. Printre cei audiaţi se numără şi un fost şef de cancelarie a prefectului de Olt, Adrian Zaharia

46 de persoane din Caracal au fost săltate, miercuri dimineaţă, în urma unor percheziţii, de mascaţi şi aduse la sediul DIICOT Olt pentru audieri într-un caz privind sechestrarea mai multor tinere, printre care şi minore, obligate să se prostitueze. Printre cei audiaţi s-a numărat şi Adrian Zaharia, fost şef al cancelariei prefectului de Olt.

Procurorii DIICOT Olt, împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, au făcut, miercuri dimineaţă, opt percheziţii în Caracal într-un caz privind sechestrarea mai multor tinere, printre care şi minore, într-un apartament, unde au fost obligate să se prostitueze. Surse judiciare susţin că sunt vizaţi şapte membri ai grupării, 13 victime şi 27 de clienţi. Oamenii legii au săltat 46 de persoane, care au fost aduse la sediul DIICOT Olt pentru audieri.

Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea că, în luna noiembrie 2013, la nivelul municipiului Caracal, șapte persoane au constituit un grup infracţional organizat care avea ca principală activitate infracţională recrutarea de persoane de sex feminin în scopul exploatării lor sexuale, prin folosirea de violenţe, ameninţări, induceri în eroare, lipsiri de libertate în mod illegal.

Victimele – 13 la număr, din care nouă cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, persoane ce provin din familii dezorganizate – erau plasate ca prostituate într-o locație special amenajată în acest sens într-un apartament închiriat pe raza municipiului Caracal, prevăzut cu obloane din lemn masiv, fixate permanent pe poziţia închis.

De asemenea, din investigații mai rezultă că victimele erau exploatate sexual și în alte locații din județul Olt și județele limitrofe, în care erau duse sub pază strictă, fiind apoi readuse și sechestrate în apartamentul “sigilat” cu obloane.

Prestațiile sexuale aveau loc în schimbul unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale însuşite de membrii grupului, aceştia obținând peste 30.000 de euro din traficarea celor 13 victime.

Membrii grupării sunt acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

„În data de 10 septembrie 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT –BT Olt, polițiștii SCCO Olt au efectuat opt percheziții pe raza municipiului Caracal, județul Olt, la domiciliile celor șapte membri ai grupării, precum și la locația în care erau ținute sechestrate victimele. La activități au participat și luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă Olt, precum și polițiști ai Poliţiei municipiului Caracal și ai Inspectoratului Județean de Poliție Olt. Șase dintre victime au fost găsite la perchezițiile efectuate în două dintre locațiile folosite pentru prostituție, trei dintre acestea fiind găsite chiar în apartamentul în care tinerele erau ținute captive. În cauză au fost puse în executare 46 de mandate de aducere, printre persoanele care vor fi audiate de procurorii DIICOT – BT Olt numărându-se nu doar membrii grupării, ci și 27 de bărbați suspectați că au beneficiat de prestațiile tinerelor obligate să se prostitueze, săvârșind astfel infracțiunea de folosirea serviciilor unei persoane exploatate, prevăzută de art. 216 din Codul Penal”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

De menţionat că, printre persoanele aduse la audieri miercuri dimineaţă în acest caz, s-a aflat şi Adrian Zaharia (primul bărbat în costum negru din grup, n.r.), fost director al Cancelariei prefectului de Olt, Daniel Şarpe – în anul 2009, dar şi director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din comuna Cezieni (2002-2006), respectiv inspector-şef al Inspectoratului de Stat pentru Persoaanele cu Handicap Olt.

Printre persoanele audiate se numără şi fostul şef al cancelariei prefectului de Olt Daniel Şarpe (2009), Adrian Zaharia. Acesta a ocupat în trecut mai multe funcţii. El a fost, în perioada 2002 – 2006, director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Cezieni, dar şi şef al Inspectoratului de Stat pentru Persoanele cu Handicap Olt.

Procurorii au avut suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Serviciului de Informații și Protecție Internă Olt. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here