CEZ nu va mai putea încasa energia electrică în avans

Chemat de reprezentanţii pensionarilor din Olt la discuţii pe tema nemulţumirilor pe care vârstnicii le manifestă de ani de zile pe marginea modului de facturare și încasare a contravalorii energiei electrice practicat de cehii de la CEZ, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor, a spus, miercuri, la Slatina că plata energiei în avans va dispărea prin modificarea Legii 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale. Încălcarea noilor prevederi legale poate duce până la pierderea licenței de distribuție.

Prezent la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Olt, deputatul Iulian Iancu a spus că modificările ce vor fi aduse Legii energiei electrice şi gazelor naturale au trecut deja de parlament şi că urmează să fie promulgate de preşedintele României, acestea urmând să impună multinaţionalelor cu afaceri în cele două domenii, printre altele, interzicerea plății în avans a energiei estimate practicată în prezent de CEZ. Potrivit legii modificate, furnizorul de energie va fi obligat să returneze consumatorilor sumele de bani încasate în plus după regularizare, sume care în prezent se compensează cu energie. Legea mai prevede că furnizorul este obligat să înfiinţeze puncte de lucru la o distanţă de până în 50 km faţă de consumatori pentru soluţionarea sesizărilor şi reclamaţiilor. Încălcarea acestor prevederi poate duce până la retragerea licenţei, potrivit preşedintelui Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

Iulian Iancu a amintit şi anularea calendarului privind scumpirea gazelor naturale prevăzută pentru 1 octombrie 2014. Executivul a decis, în şedinţa de luni, să anuleze aplicarea majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici. Astfel, Guvernul a modificat hotărârea 511/2014 pentru stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată, în care erau prevăzute etape trimestriale de creştere a preţurilor.

Modificarea introdusă de autorităţi prevede şi renegocierea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021.

Preşedintele CJPV Olt, Florea Mitroi, cel care a pornit lupta cu ani de zile în urmă împotriva multinaționalelor din domeniul energiei, s-a arătat satisfăcut de răspunsurile parlamentarului invitat, dar spune că el nu crede până nu simte efectele modificărilor aduse Legii energiei și gazelor. 

„Evident că ceea ce ni s-a spus ne satisface, așteptăm de mulți ani aceste reglementări pentru că ele ajută în primul rând persoanele de vârsta a treia. Dar după atâtea lupte, care la Slatina s-au dat inclusiv în stradă, rămân incerte lucrurile până la promulgare. Să vedem dacă modificările vor fi promulgate. Dacă ele ajung să fie aplicate, va fi bine. Iar cel mai bun lucru este acela că, dacă cei care ne furnizează energia și gazele vor încălca noile prevederi legale, vor rămâne într-un sfârșit fără licență”, a declarat pentru olt-alert.ro Florea Mitroi.  

La întâlnirea de miercuri au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu şi prefectul judeţului, Silviu Neacşu. Iulian Iancu a venit la Slatina chemat de deputaţii de Olt Virgil Delureanu şi Florin Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here