Diplome de excelenţă şi Ziua Porţilor Deschise la ISU Olt, de Ziua Protecţiei Civile din România

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a marcat, vineri, Ziua Protecţiei Civile din România prin acordarea unor diplome de excelenţă instituţiilor colaboratoare şi cadrelor în rezervă care au activat în domeniul Protecției Civile, iar în mai multe oraşe detaşamentele ISU îşi vor deschide porţile publicului.

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 82-a aniversări a Zilei Protecției Civile din România, vineri, începând cu ora 11.00, la Centru Cultural ,,Eugen Ionescu” Slatina s-a desfășurat un simpozion dedicat Zilei Protecției Civile din România în cadrul căruia au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale si locale, au fost trecute în revistă cele mai importante momente de la înființarea Protecției Civile și au fost acordate diplome de excelență instituțiilor care au sprijinit activitatea ISU Olt și cadrelor în rezervă care au activat în domeniul Protecției Civile.

De asemenea, ISU Olt a organizat, la Detașamentele Slatina și Caracal și la Stația Scornicești, vreme de două ore, Ziua Porților Deschise, acţiune în cadrul căreia vizitatorilor li s-au prezentat reguli privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur de mare magnitudine, principalele misiuni ale protecției civile ce vizează salvarea vieților omenești și înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale și tehnica de intervenție.

De asemenea, cadrele Inspecției de Prevenire au împărţit pliante și broșuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România și modul de comportare în cazul producerii mai multor situații de urgență.

De altfel, manifestări dedicate acestui eveniment s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie, specialiştii ISU Olt desfăşurând activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni.

Ziua Protecției Civile din România este sărbătorită la 28 februarie, dată la care în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba ,,Regulamentul de organizare și funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop ,,limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-i protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acesta este considerat actul care atestă înființarea Protecției Civile.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În anul 2004 a fost promulgată Legea nr. 481 privind protecţia civilă în România.

„De-a lungul celor 82 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naționale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Matei Basarab» al județului Olt şi a Inspectoratului de Protecție Civilă al județului Olt, s-a înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Matei Basarab» al județului Olt, serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here