Darius Vâlcov a rămas fără imunitate. Senatorii au dat aviz favorabil cererii DNA privind arestarea demnitarului

Parlamentarii au dat, miercuri, aviz favorabil pentru arestarea fostului ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov. Comisia de votare a înregistrat 97 voturi pentru, 48 contra și cinci anulate.

De altfel, senatorii i-au făcut pe plac lui Darius Vâlcov, care le-a cerut, ieri, în plen să avizeze favorabil solicitarea procurorilor. În ceea ce priveşte speţa în cauză, de ceea ce eu sunt acuzat de către procurori, vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă trebuie să fiu reţinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea pentru dumneavoastră este ca astăzi să daţi un vot «Da»Fiind şi ziua mea, cred că este o rugăminte în plus. Rugăminte pe care v-o fac, de a nu mă pune în situaţia de a-mi da demisia din funcţia de senator pentru a ajunge în faţa instanţei”, a vorbit de la tribuna Senatului Darius Vâlcov.

DNA a cerut Senatului un prim aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

Marţi, DNA a făcut o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.

Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

„Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI”, se arată într-un comunicat al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here