Hotărârea prin care Mihaela Stana a fost desemnată să preia funcţia de primar al Slatinei, revocată

Consilierii locali ai Slatinei vor trebui să revoce, în următoarea şedinţă a legislativului municipal, hotărârea prin care viceprimăriţa Mihaela Stana a fost desemnată să preia atribuţiile de primar în condiţiile în care primarul ales al oraşului, Minel Prina, a fost suspendat din funcţie de prefectură după ce a fost arestat la domiciliu într-un dosar penal. Motivul revocării este acela că Mihaela Stana a fost desemnată cu majoritatea voturilor exprimate de aleşii prezenţi la şedinţă, şi nu cu majoritatea voturilor secrete ale consilierilor în funcţie, aşa cum cere legea.

În acest sens, a fost elaborat un nou proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii şi votului în următoarea şedinţă extraordinară şi care explică, în expunerea de motive, necestitatea revocării actului normativ prin care Mihaela Stana a fost desemnată, în şedinţa din 2 aprilie, să preia atribuţiile de primar, în afara cadrului legislativ.
 
„Reprezentanţii consiliului local au votat diferit atunci când şi-au exprimat în mod secret votul pentru alegerea viceprimarului care să exercite atribuţiile conferite de lege primarului (după numărarea voturilor rezultând nouă voturi pentru domnişoara viceprimar Mihaela Stana, două voturi pentru domnul viceprimar Cristian Bircea şi un număr de cinci voturi nule), faţă de modul în care şi-au exprimat votul privind adoptarea proiectului de hotărâre în ansamblul său, privind desemnare unui viceprimar al municipiului Slatina, care să exercite atribuţiile conferite de lege primarului, respectiv toţi cei 16 consilieri prezenţi votând «pentru». (…) În urma situaţiei apărute, numărul de voturi cu care a fost aleasă domnişoara Mihaela Stana să exercite atribuţiile conferite de lege primarului a fost de nouă şi nu 11, aşa cum arată prevederile art. 72 alin (1) din Legea administraţiei locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în expunerea de motive.
Dacă eroarea a scăpat atât aleşilor prezenţi în plenul şedinţei din 2 aprilie, cât şi secretarului Mihai idita, este ciudat cum de ea a trecut şi de juriştii prefecturii, care a aplicat viza de legalitate pe actul normativ. Prefectul judeţului, Silviu Neacşu, spune că, pur şi simplu, a fost vorba de o simplă omisiune.
 
În ceea ce priveşte documentele semnate până acum de Mihaela Stana, secretarul municipiului spune că ele nu pot fi considerate nule de drept, întrucât viceprimăriţa a semnat nu în calitate de primar plin, ci tot în calitate de viceprimar, cu specificaţia „pentru primar”.
 
Tot în următoarea şedinţă consilierii vor relua votul secret privind împuternicirea unuia dintre cei doi viceprimari ai municipiului să preia atribuţiile funcţiei de primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here