VIDEO / Minel Prina, judecat pentru fapte de corupţie, a demisionat din funcţia de primar al Slatinei

Primarul Slatinei, Minel Prina, trimis în judecată alături de Darius Vâlcov şi de alte trei persoane pentru fapte de corupţie, a demisionat din funcţia pe care o ocupă din 2013, iar locul său ar urma să fie luat de Emil Popa, actualmente consilier local din partea PSD, spun surse din cadrul partidului.

Deşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus, în urmă cu o săptămână, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în dosarul în care Minel Prina a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, acesta, suspendat pe perioada cât s-a aflat arestat la domiciliu, nu doar că nu s-a grăbit să revină în primărie, dar a hotărât să demisioneze din funcţie. El a postat o înregistrare video pe Facebook prin care îşi anunţă plecarea din primărie, confirmând informaţia dată publicităţii de OLT-ALERT în cursul zilei de marţi. „Am hotărât să fac un pas în spate”, spune Prina, după care face lista realizărilor instituţiei sub mandatul său de primar, afirmând că va sprijini în continuare administraţia locală.

„Am construit în fiecare zi un oraş pe care mai întâi l-am visat şi l-am iubit. Tocmai de aceea am decis azi, ca un om care înţelege să-şi asume responsabilităţile, şi pentru care Slatina este mai presus decât orice ambiţii, orgolii sau patimi, să fac un pas în spate. Nu a fost o decizie uşoară…”, afirmă Prina pe Facebook (citeşte aici TEXTUL INTEGRAL).

Locul său ar urma să fie luat de Emil Popa, în prezent consilier local şi secretar general al PSD Slatina. Cert este că, în urma demisiei Mihaelei Stana (survenită la sfârşitul săptămânii trecute), atât din funcţia de primar împuternicit al Slatinei, cât şi din cea de viceprimar în care a fost aleasă din partea Partidului Conservator, Emil Popa este cel care, în şedinţa consiliului local de joi, va fi desemnat ca nou viceprimar. Ulterior, în urma demisiei lui Prina, aleşii locali vor desemna, prin vot secret, o persoană dintre cei doi viceprimari care va exercita atribuţiile conferite de lege primarului. Iar aceasta va fi Emil Popa, susţin sursele citate.

Minel Prina a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani în dosarul în care Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi directorul SC Imobiliare Consloc SRL (administrată de Primăria Slatina), Lucian Petruţ Şuşală şi oamenii de afaceri Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu – cu toţii pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion SRL, l-a contactat pe inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul unei autorități contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina şi orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. 

Berna şi Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, inculpatul Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1.200.000 lei (în trei tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății. 

 Procurorii spun că, în perioada aprilie-decembrie 2011, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei fiecare), sume remise acestuia din urmă în municipiul Slatina.
 
„În perioada 2012- 2013, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei. În scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, se mai arată în rechizitoriu.
De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Sușală, Petre-Bogdan Timofte, Cristian Tomescu și a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani, potrivit procurprilor.
 
Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității. „Acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei și transferul bunurilor provenite din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, sub forma unor opere de artă și sub forma unor servicii, amenajări și bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Vâlcov Bogdan Darius îl deținea și controla prin interpuși”, mai spun procurorii DNA.
 
Minel Prina a mai primit, în urmă cu trei ani, o condamnare la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie într-un dosar în care fostul viceprimar al Slatinei în primul mandat de primar al lui Darius Vâlcov, Gabriel Diaconu, a primit închisoare cu executare tot pentru corupţie, el fiind eliberat condiţionat de curând..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here