ALERTĂ / Codul Portocaliu de caniculă a pus din nou pe jar autorităţile judeţene ale Oltului

Reinstituirea Codului Portocaliu de caniculă sub care va intra şi judeţul Olt i-a adunat, marţi, pe membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care au luat o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei de efectele temperaturilor foarte ridicate. 

În condiţiile în care temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale și disconfortul va fi deosebit de ridicat, prefectul județului Olt a convocat, marţi, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, solicitând mediatizarea punctelor de prim-ajutor de către președinții comitetelor locale pentru situații de urgență.

 „Reamintim că, la nivelul județului Olt, populația poate obține sprijin în perioadele caniculare în 25 de puncte de prim-ajutor stabilite în spații publice, dar și în cele 33 de farmacii partenere în cadrul Proiectului «De la oameni pentru oameni», derulat de Instituția Prefectului – Județul Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt și Colegiul Farmaciștilor Olt. De asemenea, pe pagina de internet de Instituției Prefectului – Județul Olt sunt postate o serie de recomandări generale și speciale pentru populație pe timp de caniculă, dar și măsuri necesar a fi luate pentru limitarea creșterii temperaturii în locuințe”, a declarat prefectul judeţului, Silviu Neacşu.

Totodată, prefectul județului a solicitat tuturor instituțiilor publice și structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județ vigilență maximă și luarea măsurilor necesare pentru limitarea efectelor caniculei, mai ales în ceea ce privește desfășurarea activităților de lucru cu publicul.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a solicitat şi CEZ Distribuție să limiteze, pe cât posibil, întreruperea energiei electrice pe timpul lucărilor de modernizare aflate în derulare.

Potrivit ultimei atenţionări meteorologice Cod Portocaliu emisă de Administrația Națională de Meteorologie, miercuri și joi, 29 și 30 iulie, vremea va fi caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime de 35…40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Duminică şi luni nu mai puţin de 150 de solicitări au fost înregistrate la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt, parte dintre pacienţi căzând victime ale caniculei. Dintre acestea, cinci persoane au leşinat şi au căzut în stradă din cauza căldurii excesive, iar un bărbat de 35 de ani a fost transportat cu elicopterul SMURD, în stare foarte gravă, la un spital din Capitală. Alte cinci persoane au avut de suferit de pe urma caniculei săptămâna trecută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here