Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, marcată şi la Slatina prin activităţi educative cu elevii

Instituţiile însărcinate cu protecţia mediului au sărbătorit, miercuri, 16 septembrie, Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, evenimentul fiind marcat şi la Slatina, unde reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au organizat activităţi educative cu elevi.

Instituţia aleasă pentru marcarea evenimentului a fost Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, unde Agenţia pentru Protecţia Mediului a organizat, împreună cu reprezentanţii instituţiei-gazdă, activităţi educative pentru elevii claselor a IV-a, având ca temă protecţia stratului de ozon.
De altfel, tema stabilită de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) în acest an a fost „Ozonul: tot ceea ce există între tine şi razele ultraviolete”.
Totodată, anul acesta autorităţile au marcat 30 de ani de la adoptarea, de către politicieni şi oameni de ştiinţă, a Convenţiei de la Viena, la care au fost stabilite principiile colaborării internaţionale privind protecţia stratului de ozon, cât şi măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea umană şi mediul înconjurător împotriva efectelor negative rezultate din activităţi umane care afectează stratul de ozon.
 

Convenţia de la Viena din 1985 privind protecţia stratului de ozon, la care a aderat şi România, a deschis drumul spre adoptarea, la 16 septembrie 1987, a Protocolului de la Montreal, care reglementează producţia şi consumul de substanţe care depreciază stratul de ozon (ODS-uri), statele semnatare propunându-şi reducerea masivă a emisiilor de gaze care distrug stratul de ozon. Odată cu adoptarea acestui Protocol a fost declarată ziua de 16 septembrie ca Ziua Internaţională a Protecţiei Stratului de Ozon. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here