Primăria Slatina: Deşi tariful la apă-canal a crescut, valoarea facturii va fi diminuată. Iată cum

În timp ce candidatul PNL la Primăria Slatina, Marius Bălaşa, îşi face din plin campanie electorală pe marginea preţului crescut, la finele anului trecut, la apă şi canalizare, încercând să revolte populaţia propunând semnarea unei petiţii pe baza căreia să solicite scăderea acestui preţ, municipalitatea a anunţat, joi, că valoarea facturii la aceste servicii se va diminua prin reducerea cantităților de ape uzate preluate la canal și epurate de la 100%, la 80%. 

Anunţul a fost făcut joi, ziua în care Marius Bălaşa a anunţat, şi el, că strânge semnături de la populaţie în baza cărora să solicite administraţiei publice locale să găsească o soluţie pentru scăderea facturii la apă-canal. Practic, candidatul liberalilor a rămas fără unul dintre subiectele importante prin care miza să câştige simpatia slătinenilor şi, implicit, capital electoral. Anunţul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă în care municipalitatea explică modul de calcul, pe baza informaţiilor primite de la operatorul de apă-canal, Compania de Apă Olt,

„Primăria municipiului Slatina aduce la cunoștință locuitorilor precizările făcute de Compania de Apă Olt referitoare la stabilirea noilor tarife practicate pentru serviciile de apă-canalizare-epurare ape uzate în localitate. După cum se va vedea, noul preț al apei în localitate nu va crește, ci, din contră, va scădea. Noul tarif a fost stabilit având la bază Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală nr. 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, care, la art. 177, explică modalitatea de calcul a tarifelor la apă-canal: 
«• Cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici, stabilită în cadrul contractului de prestare/funizare a serviciului, reprezintă o cotă procentuală, de regulă, între 80 şi 100% din cantitatea totală de apă rece furnizată, prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale, pe baza unui studiu de specialitate efectuat de un institut de specialitate»; 
• Cantitatea de apă evacuată de către celelalte categorii de utilizatori se consideră a fi egală cu cantitatea de apă consumată. Fac excepţie utilizatorii la care specificul activităţilor face ca o cantitate de apă să rămână înglobată în produsul finit, caz în care debitul de apă uzată evacuată se va stabili prin măsurarea acestuia sau pe baza unui breviar de calcul întocmit de utilizator şi însuşit de operator; 
Utilizatorii care se alimentează din surse proprii şi care evacuează apă uzată în reţeaua de canalizare vor achita contravaloarea acesteia în baza contractului încheiat cu operatorul, în care se va specifica modul de măsurare sau determinare a cantităţilor evacuate». 
În concluzie, prețurile unitare practicate de la 1 ianuarie a.c. aferente serviciului de furnizare apă și colectare, respectiv epurare ape uzate în municipiul Slatina nu se modifică față de cele aprobate prin avizul ANRSC și HCL nr. 433/16.12.2015. Diminuarea valorii facturii achitate de utilizatori, survine prin reducerea cantităților de ape uzate preluate la canal și epurate de la 100%, la 80% până la efectuarea unui studiu de specialitate”, se arată în documentul citat.

Prin reducerea cantităților de ape uzate preluate la canal și epurate de la 100% la 80%, preţul total de 7,31 lei (în cazul variantei 100%) scade la 6,48 lei (în cazul variantei 80%). 
Calculele CAO:
Valori actuale aprobate aferente 1 m.c. apă incluzând canalizare și epurare 100%:
Apă: 3,12 lei (cu TVA 9%)
Canal: 1,62 lei (cu TVA 20%)
Epurare: 2,57 lei (cu TVA 20%)
Total: 7,31 lei (cu TVA)Valori plătite EFECTIV aferente 1 m.c. apă incluzând canalizare și epurare 80%:
Apă: 3,12 lei (cu TVA 9%)
Canal: 1,30 lei (cu TVA 20% si 80% procent de preluare)
Epurare: 2,06 lei (cu TVA 20% si 80% procent de preluare)
Total: 6,48 lei (cu TVA).

Un clasament național al autorităților centrale cu municipiile reședință de județ din țară și tarifele practicate în aceste localități la serviciile de apă-canal-epurare relevă că Slatina se află pe locul 22 (din 40) cu tariful de 6,48 lei/mc (inclusiv tva). Cele mai mari tarife se înregistrează în Constanța – 8,82 lei/mc, Pitești – 8,55 lei/mc, Rm. Vâlcea – 8,36 lei/mc, Galați – 7,62 lei/mc etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here