Fostul adjunct al IPJ Olt, Valerian Iliescu, şi-a lansat primul roman la Slatina. Ce şefi din Poliţie i-au fost alături

Comisarul şef Valerian Iliescu, fost adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, şi-a lansat, marţi, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina, primul său roman, o poveste de dragoste şi război inspirat din fapte reale. Cartea a mai fost lansată în Olt, dar în alte localităţi, precum şi în Teleorman, acolo unde lucrează în prezent autorul.

Intitulat „Dragoste pe Vit”, volumul tratează o frumoasă şi dramatică poveste de dragoste şi război inspirată din fapte reale, avându-l ca personaj principal pe Ionică, nimeni altul decât un străbunic al autorului, plecat, în tinereţe, din satul natal, Oporelu (judeţul Olt), cu încă 10 consăteni, în Războiul de Independenţă, dincolo de Dunăre, în Bulgaria, pe malul râului Vit (de unde şi numele cărţii).

La Slatina, cartea a fost lansată cu participarea unui public numeros. Despre temele istorice tratate în carte, dar şi despre partea literară a volumului, au vorbit, printre alţii, criticul Cecilia Romaniuc, scriitorul Victor Constantin, directorul Arhivelor Naţionale – Filiala Olt, Bogdan Bădiţoiu, Simona Petrescu (consilier de carte) etc. La rândul său, autorul a vorbit despre ceea ce la îndemnat pe el să scrie acest volum şi ce însemnătate are cartea, atât sub aspect istoric, cât şi sub aspect sentimental. Valerian Iliescu a mai dezvăluit că volumul a apărut, într-un timp scurt, în mai multe ediţii, fiind lansat în mai multe locuri din Olt, dar şi la Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” din Alexandria. De asemenea, autorul a precizat că, la cererea unor colegi din Poliţia bulgară, dar şi la cea a unor scriitori din ţara de peste Dunăre, romanul va apărea şi într-o ediţie bilingvă, în limbile română şi bulgară.

„Pentru că jumătate din acţiunea cărţii se petrece în Bulgarie, câţiva colegi, poliţişti şi scriitori bulgari, şi-au exprimat interesul ca volumul să apară şi în limba bulgară”, a precizat scriitorul.

La eveniment au fost şi foştii colegi ai autorului din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, printre care s-au numărat actualul şef al instituţiei, comisarul şef Cătălin Florescu, fost comandant al inspectoratului Florian Baicea, dar şi Gheorghe Paltin.

Nu este pentru prima oară când comisarul Valerian Iliescu se preocupă de literatură, el fiind cunoscut de mai mulţi ani ca un pasionat de creaţia literară. În prezent, el este adjunctul şefului Poliţiei Turnu Măgurele, acolo unde, în 2013, el s-a transferat de la IPJ Olt în urma unui scandal care a cutremurat conducerea inspectoratului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here